Succesvolle eerste ALS-Fietsdag door gemeente Beekdaelen

Ruim zeshonderd enthousiaste fietsers hebben deelgenomen aan de ALS Fietsdag door de toekomstige gemeente Beekdaelen.

Deelnemers verkenden de omgeving en klommen graag voor de spierziekte in de pedalen. De opbrengst is naar schatting zo’n 15-duizend euro.

De organisatie is dolenthousiast. “Het was fenomenaal! De tocht overtrof al onze verwachtingen“,  vertelt Ellen Beckers, medeorganisator van de ALS Fietsdag Limburg. De organisatie had gerekend op ongeveer driehonderd bezoekers. Dat waren er veel meer en dus ging Beckers zelfs op deze zondag 7 mei een aantal keer op en neer naar de supermarkt om nog extra krentenbollen, repen en fruit te halen voor de fietsers.

De toer had een vriendschappelijk karakter. Er zijn geen incidenten of valpartijen geweest. Fanatiekelingen konden kiezen voor een wielertocht van 90 kilometer door vrijwel alle dorpskernen en een familietocht van 40 kilometer. Vooral veel vijftig plussers maakten gebruik van de familietocht. Aan de wielertocht namen ook renners uit andere delen van het land deel. De gemeente Beekdaelen kwam daarin goed tot uiting.

Burgemeesters en wethouders zijn erg tevreden over de fietstocht. Een aantal van hen fietste fanatiek mee. De meeste fietsers zijn gewend om door het Heuvelland te toeren. De ALS Fietsdag heeft duidelijk gemaakt dat juist ook Onderbanken, Nuth en Schinnen prachtige routes en plekken hebben waar gefietst kan worden. “Het lijkt echt voor herhaling vatbaar. Iedereen was enthousiast. Het was prachtig om deel uit te maken van zo’n amicale tocht”, zegt Rianne van der Meijden, beleidsuitvoerder van de gemeente Nuth.

De samenwerking tussen de gemeenten en organisaties is belangrijk geweest om zowel het toekomstige Beekdaelen op de kaart te zetten, als aandacht te vragen voor de spierziekte. Ellen Beckers weet als dochter van een aan ALS overleden vader hoe belangrijk dat is. Ze is daarom blij dat drie patiënten ook op de ALS Fietsdag aanwezig waren. Beckers: “Dat is dapper. Natuurlijk kan niet iedereen meefietsen, maar we hebben de ernstige ziekte op deze speciale Fietsdag in de ONS-gemeenten weer een gezicht kunnen geven”.