Pagina opties

Groter
RSS

Esdoornvergiftiging bij paarden (24-05-2019)

Dit item is verlopen op 15-10-2019.

In de afgelopen maanden zijn er verspreid over Nederland, meerdere paarden overleden aan de paardenziekte Atypische Myopathie (AM).

Een mogelijke veroorzaker van deze levensbedreigende spierziekte is de stof Hypoglycine A.Deze stof komt onder andere voor in de bladeren, zaden en vruchten van de gewone Esdoorn (Acer Pseudoplatanus). Uit onderzoek is gebleken dat vooral de zaailingen (een uit zaad ontkiemde plant) van de gewone esdoorn in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor paarden.

Preventieve maatregelen

Door de grote droogteperioden in het na- en voorjaar groeit het gras in de weilanden minder snel. Paarden die volledige weidegang hebben, eten de gedroogde zaailingen en bladeren van de Esdoorn als alternatief. Paardeneigenaren worden geadviseerd om in het najaar goede kwaliteit ruwvoer bij te voeren (op een droge plek neerleggen) en een schuilmogelijkheid te bieden.

In het najaar worden de meeste gevallen van AM gemeld. In dit seizoen is er een verhoogd risico door afwaaiende bladeren en zaden. Esdoorns die verder van de weide afstaan, kunnen dan ook een risico vormen. Zo nodig kan men, bijvoorbeeld met een bladblazer, bladeren en zaden verwijderen. Bij een storm is het ook verstandig de paarden binnen te houden of binnen te zetten tot de afgewaaide takken, bladeren en de zaden zijn verwijderd.

Wees in het voorjaar alert op zaailingen (kiemen en jonge 1-4 jarige esdoorn ‘plantjes’) en verwijder deze, aangezien het gehalte hypoglycine A hierin hoog is. Dit kun je o.a. doen door het gedeelte van de weide, waar de zaailingen/spruiten van de Gewone esdoorn in voorkomen, te maaien en het maaisel te verwijderen.

Als er bomen heel dichtbij de weide staan, kun je overwegen om een deel van de weide af te zetten en zo de afstand tot de bomen te vergroten.

Te downloaden: