In het kader van de Nationale Klimaatweek 2023 werd er door wethouder Hermans en een groep vrijwilligers op maandag 30 oktober gezamenlijk zwerfvuil verzameld in Hulsberg.

Gedurende het jaar zijn er in Beekdaelen zeker 100 vrijwilligers bezig om zwerfvuil in te zamelen. Als blijk van waardering aan al deze vrijwilligers reikte wethouder Hermans die dag namens gemeente Beekdaelen een oorkonde uit aan vrijwilligerscoördinator Jos Lemans. Jos Lemans coördineert de werkzaamheden in Hulsberg en helpt samen met Peter Erkens ook initiatiefnemers in andere dorpskernen op weg. 

"Ik vind het fantastisch om te zien dat de vrijwilligers zich het gehele jaar door inzetten om Beekdaelen een stukje schoner en mooier te maken. In groepsverband óf individueel zamelen zij door weer en wind zwerfvuil in, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond. Als wethouder zie ik het werk dat door deze vrijwilligers verzet wordt. Ik wil dan ook namens gemeente Beekdaelen álle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun tomeloze inzet!", aldus wethouder Hermans.

Sigarettenpeuken

Hoewel in Hulsberg in september nog schoongemaakt werd, was er toch weer afval te vinden. Onder andere veel sigarettenpeuken. Veel rokers van filtersigaretten staan er niet bij stil dat het filter uit plastic bestaat. Eén filter bestaat uit maar liefst 15.000 strengen kunststofvezel die continu microplastic vezels loslaten in het milieu. Dankzij deze opruimactie zijn dat er gelukkig weer wat minder.

Steek de handen uit de mouwen

Wilt u ook graag in groepsverband een keer aan de slag? Belangrijk is om een datum af te spreken, waarop u met een groep wilt starten. Maak bijvoorbeeld een whatsapp-groep aan, zodat u makkelijk en snel met elkaar kunt communiceren. Neem vervolgens tijdig - liefst een week of drie vier van tevoren - contact op met de gemeente. Wij regelen raapstokken, hesjes en vuilniszakken. Dan wordt ook afgesproken op welke manier na afloop het verzamelde afval wordt afgevoerd. Vindt u het lastig om zelf een groep op te starten? Aarzel niet en neem gerust contact met Jos Lemans en Peter Erkens op, zij helpen u op weg. Kijk op Annelies Wijts en Jos Lemans.

Onderschrift: Wethouder Hermans overhandigt oorkonde aan vrijwilligerscoördinator Jos Lemans

Heeft u gevonden wat u zocht?