Wist jij dat 80% van de brandweerlieden in Nederland vrijwilliger is?

Maar wat houdt het precies in om deel uit te maken van het vrijwilligerskorps, welke opleiding heb je nodig en waarvoor word je opgeroepen? Om antwoord te geven op deze vragen, gingen we op bezoek bij de brandweerkazerne in Hulsberg en spraken we korpsvrijwilligers Ingmar Alberts (kazernechef), Marco Cauberg (ploegchef), Michiel Vliegen (bevelvoerder) en Tom Coppers (manschap).

De brandweer in veiligheidsregio Zuid-Limburg

Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s waaronder veiligheidsregio Zuid-Limburg ook deel uitmaakt. Binnen de veiligheidsregio werken gemeenten, brandweer, politie en hulpverleningsorganisaties nauw samen. Veiligheidsregio Zuid-Limburg bestaat uit 26 brandweerkazernes en telt 175 beroeps brandweermannen- en vrouwen en 545 vrijwillige brandweermannen- en vrouwen. Zij leveren dagelijks een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in jouw regio. Brandweer Zuid-Limburg zet zich in voor het redden van mens en dier, het voorkomen en bestrijden van brand en het verlenen van hulp bij ongevallen.

Het verschil tussen de beroepsbrandweer en het vrijwilligerskorps

De meeste brandweerkazernes worden bemand door vrijwillige brandweerlieden. Als vrijwilliger ben je net zo goed een brandweerprofessional. De opleiding voor de vrijwillige brandweer is namelijk hetzelfde als die van de beroeps brandweer. Het grote verschil is dat de vrijwilligers op oproepbasis werken en vanuit thuis komen. Zij combineren het vrijwillige brandweerwerk met een reguliere baan. Echte parttime hero’s! 

Binnen het brandweerteam in Hulsberg zijn er ook een aantal vrijwilligers doorgestroomd naar de beroepsorganisatie. Als beroepsbrandweer heb je een dagtaak aan het brandweerwerk en werk je in 24uurs diensten.

Michiel Vliegen (bevelvoerder): “Als je eenmaal hebt geproefd van het leven als brandweerman, wil je niet meer zonder.”

Het vrijwilligerskorps in Hulsberg

Het vrijwilligerskorps in Hulsberg bestaat uit twintig leden en is verdeeld in twee ploegen. Iedere ploeg bestaat uit manschappen, een bevelvoerder en een ploegchef. Je start als manschap nadat je een tweeëneenhalf jaar durend opleidingstraject hebt gevolgd. Vervolgens zijn er binnen het vrijwilligerskorps verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een opleidingstraject volgen voor een hogere rang of behaal je binnen één jaar het rijbewijs voor de vrachtwagen om brandweerchauffeur te worden.

Daarna bestaat er nog de mogelijkheid om je verder te specialiseren. Iedere brandweerkazerne heeft namelijk een eigen specialisatie. De brandweerkazerne in Hulsberg onderscheidt zich met haar specialisme als Plotter. Deze is verantwoordelijk voor het verzamelen en zichtbaar maken van informatie en gegevens die relevant zijn voor het Commando Plaats Incident (CoPI). In het CoPI werken verschillende diensten zoals brandweer, politie, ambulance en gemeente samen om een incident te bestrijden.

Als de pieper gaat, wat dan?

De brandweerkazerne in Hulsberg heeft jaarlijks gemiddeld 120 inzetten. Deze variëren van een boom op de weg, ondersteuning bij een gesprongen waterleiding, assistentie van de ambulance tot aan grote brandrampen en crisissituaties in heel Zuid-Limburg.

Tom Coppers (manschap): “Het mooie aan dit werk is de betrokkenheid vanaf het begin tot aan het einde, van pieper tot oplossing. Als brandweerman sta je voor iedereen klaar en wordt iedereen op dezelfde wijze behandeld.”

Als de pieper gaat is het van belang om binnen 4 minuten op de kazerne te zijn. Het is daarom juist belangrijk om ook over kleine dingen na te denken zoals: ‘’waar liggen mijn autosleutels’’ of in ‘’welke richting staat mijn auto geparkeerd’’.  Alle handelingen die je in deze paar minuten uitvoert zijn zeer cruciaal.

Teambuilding binnen de brandweer

Als lid van het vrijwilligerskorps vervul je ook een publiciteitsfunctie. Ingmar Alberts (kazernechef): ‘’Het is belangrijk om zichtbaar te zijn voor onze burgers en te laten zien waar wij voor staan. Vandaar dat we ons als team ook inzetten voor overige zaken zoals het uitdelen van rookmelders, bij verwachte wateroverlast preventief zandzakken neerleggen, demonstraties houden en deelnemen aan informatiebijeenkomsten op basisscholen en buurthuizen.”  

Als brandweerteam sta je soms letterlijk voor hete vuren en is het belangrijk dat je op elkaar bent ingespeeld. Binnen de brandweerkazerne staat teambuilding hoog in het vaandel. Er zijn tweewekelijks oefenavonden waarna er ruimte is voor een gezellig samen zijn. Ook worden er jaarlijks activiteiten georganiseerd zoals een BBQ of een weekendje weg.

Ongeacht of je beroeps of vrijwilliger bent, iedereen heeft een andere achtergrond en brengt eigen kennis en ervaring met zich mee. Dat maakt het team juist uniek. Marco Cauberg (ploegchef): ”Binnen onze kazerne vormen we een hechte groep die voelt als een tweede familie.”

Aan de slag bij het vrijwillige brandweerkorps

Ben jij gemotiveerd, leergierig, heb je positieve mindset en sta je graag voor anderen klaar? Dan is het vrijwillige brandweerkorps in Hulsberg op zoek naar jou. Bezoek snel een van de oefenavonden en maak kennis met dit mooie vak en misschien wel je toekomstige brandweercollega’s.

Aanmelden kan via deze link(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?