Op donderdag 17 november heeft burgemeester Geurts het Jongerenlintje uitgereikt.

Dit jaar eindelijk weer tijdens een gezellige bijeenkomst, georganiseerd door de voetbalclub waar Sem Offermanns als vierjarig voetballertje begon.

Met trots stellen wij Sem aan u voor:

Sem, bijna 18 jaar, is actief voor maar liefst vier organisaties in Amstenrade. Hij is lid van de voetbalvereniging en sinds 6 jaar trainer van verschillende jeugdteams, heel knap op zo’n jonge leeftijd. De KNVB heeft hem destijds in de kantine van VV Amstenrade in het zonnetje gezet omdat hij de jongste voetbaltrainer van het land was. Hij is sinds kort lid van de jeugdcommissie die de jeugdafdeling van de voetbalclub coördineert en neemt de commissieleden veel werk uit handen, gevraagd maar vooral ook ongevraagd.

Op zeer jonge leeftijd (4 jaar oud!) is Sem lid geworden van Schutterij St. Gertrudis Amstenrade en nam hij meteen deel aan de solistenwedstrijden voor tamboers waar hij veel prijzen won. Als trouw lid, altijd present bij de repetities, is hij een voorbeeld voor andere jeugdleden en hebben meer jongeren de weg naar de schutterij gevonden. Daarbij zet hij zich in voor het Sinterklaas comité in Amstenrade, is hij lid van de Zaate Hermenie Ut Zal Waal oet Austroa en slaat de maat bij het optreden in verzorgingstehuis Elvira. En dat allemaal naast zijn studie aan het CIOS waar hij 2e jaars student is.

Kortom, door de tomeloze inzet van Sem draait de jeugdafdeling van de voetbalclub én kunnen plaatselijke tradities in het dorp blijven bestaan.

Jongerenlintje: een sieraad, voor en door jongeren

Dit jaar heeft de burgemeester opnieuw het Jongerenlintje uitgereikt aan de genomineerde kandidaat in de vorm van een speciaal ontworpen speld. Het ontwerp is gemaakt door de jongeren van DoorS2open, Plinthos*. Het ontwerp staat symbool voor samenwerken, vertrouwen en elkaar (mentaal) vasthouden. Het ontwerp is verwerkt tot een fraaie zilveren speld die uitstraalt: ook als je de leiding neemt - zoals de jongeren die een Jongerenlintje ontvangen – heb je elkaar nodig.

Voor wie is het Jongerenlintje?

Volwassenen krijgen vaak een onderscheiding van de burgemeester of zélfs van de Koning. Mensen die bijvoorbeeld iemands leven hebben gered, een nieuwe uitvinding hebben gedaan of een super record hebben gevestigd. Kinderen en jongeren worden hierbij nog weleens vergeten. En dat terwijl er ook jongeren zijn die het goede voorbeeld geven aan volwassenen en andere kinderen. Daarom is er in de gemeente Beekdaelen ook voor jongeren een lintje.

Het Jongerenlintje is voor alle kinderen en jongeren tot 23 jaar die zich vrijwillig inzetten voor anderen, voor de gemeenschap in de gemeente Beekdaelen of die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bijvoorbeeld een kind of jongere die:

  • iets heldhaftigs heeft gedaan zoals bijvoorbeeld een dier gered
  • zich vrijwillig heeft ingezet voor een goed doel
  • zieke/oudere mensen heeft geholpen
  • een bijzondere (sport)prestatie heeft geleverd

Kent u ook een jongere die een lintje verdient?

Alle inwoners van Beekdaelen kunnen een kind/jongere aanmelden vóór 15 september 2023. Daarbij moeten ze tenminste twee personen opgeven die de voordracht ondersteunen met een schriftelijke motivatie(brief). Een onafhankelijke jury beoordeelt welke kinderen of jongeren het lintje ontvangen.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op of nabij 20 november 2023, de internationale dag van de rechten van kind.

*Plinthos (https://plinthos.nl/doors2open(externe link); https://www.facebook.com/Plinthos-280188895652936/)

Heeft u gevonden wat u zocht?