De eikenprocessierupsen zitten in grote delen van Nederland en helaas ook in Beekdaelen in veel eikenbomen. Ze zorgen vanaf eind april/begin mei voor veel overlast.

Overlast door brandharen

In april komen de rupsen uit het ei. De rups vervelt meerdere keren en na de derde vervelling -in de maand mei- krijgen ze de zogeheten brandharen. Deze kleine, pijlvormige brandharen (± 700.000 per rups) zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De brandharen zijn 0,1-0,2 mm lang en laten makkelijk los, waarna ze door de wind worden verspreid en bijvoorbeeld op de huid of in kleding terecht komen. Er hoeft dus geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen 

De rupsen gebruiken bolvormige nesten in eikenbomen om zich te ontpoppen tot vlinders. De nesten bestaan uit een spinsel van vervellingshuid met brandharen en uitwerpselen. De vlinders vliegen uit in juli, maar de nesten -waar de brandharen in achterblijven- kunnen ook dan nog voor overlast zorgen.  

Bestrijding door de gemeente

Op openbare plaatsen waar veel mensen komen en waar de kans op overlast het grootst is, worden de bomen besproeid om rupsen te voorkomen. 
De rupsennesten die toch ontstaan, proberen we zo snel mogelijk weg te halen. De gemeentelijke eigendommen met een hoog risico zijn bijvoorbeeld speelplekken en drukke voet- en fietspaden. 

Op plekken met een hoog risico waarschuwen we voorbijgangers door rood-witte linten op te hangen met de tekst "Pas op eikenprocessierups" of waarschuwingsborden te plaatsen. Het is echter ondoenlijk om alle bomen te markeren. Als er geen bord staat of als er geen lint hangt kunnen er dus toch eikenprocessierupsen zijn. Let dus altijd op in de buurt van eikenbomen. 

Melden van rupsen op openbare plaatsen

Ziet u rupsen op openbare plaatsen waar veel mensen komen of er is sprake van ernstige gezondheidsklachten, meld dit dan bij de gemeente. Dat kan heel eenvoudig via de Fixi-app op uw telefoon of tablet of de Fixi-button op deze website. Geef bij uw melding als ‘type melding’ aan: Overlast en bestrijding ongedierte. Bij ‘omschrijving’ vult u vervolgens in: Processierupsen. 

Is de plek al gemarkeerd, dan kan het door de drukte helaas toch enige tijd duren voordat wij de rupsen komen weghalen.  

Eikenprocessierupsen in bomen op eigen terrein

Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, dan adviseren wij u niet zelf de rupsen te bestrijden. Huur daarvoor een deskundig bedrijf in. De gemeente kan u hierbij adviseren. Ziet u processierupsen in eikenbomen bij particulieren, dan adviseren wij u dit te melden bij de eigenaar van de eikenboom. Hij/zij is verantwoordelijk voor het verwijderen van de rupsen. 

Tips om klachten/overlast te voorkomen of de kans te verkleinen

 • Bent u in een gebied met veel eikenbomen? Bedek dan uw armen, benen en hals.
 • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen.
 • Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. Vertel dit ook aan kinderen.
 • Houd uw hond uit de buurt van rupsen en oude nesten. Dit kan voor uw dier ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Neem in dat geval altijd contact op met een dierenarts. Laat daarom uw hond liever niet snuffelen onder een eikenboom.
 • Ga niet zelf rupsen bestrijden. Laat nesten in uw tuin verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Achtergebleven nesten zijn vaak onopvallend, maar kunnen ook na de overlastperiode zorgen voor overlast. De lege nesten kunnen namelijk nog vol vervellingen en brandharen zitten. 

Wat te doen als u toch klachten heeft?

 • Haal de kleine brandhaartjes zo snel mogelijk van de geïrriteerde huid af met plakband.
 • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water.
 • Was de kleding die u droeg, minimaal op 60 graden.
 • Ga niet wrijven of krabben.
 • Smeer een zachte crème met menthol of Aloë Vera op uw huid.
 • Neem contact op met uw huisarts als de klachten niet verminderen.
eikenprocessierupsen op boom
Foto: eikenprocessierupsen op boom

Heeft u gevonden wat u zocht?