Dit is een bericht van GGD Zuid Limburg

Woensdag 20 januari kondigde minister De Jonge aan dat ook de 85- en 90-plussers versneld gevaccineerd worden. GGD Zuid Limburg start vanaf dinsdag 26 januari met het vaccineren van de mobiele ouderen uit deze groep. De 90-plussers ontvangen via de huisarts een vaccinatie uitnodiging per post. De huisarts bepaalt wie voldoende mobiel is om naar de vaccinatielocatie te komen. Ouderen met de leeftijd van 85 tot 90 jaar ontvangen de uitnodiging vanuit het RIVM.

De keuze van het kabinet voor een aangescherpte vaccinatiestrategie maakt het mogelijk om deze kwetsbare groep zo snel mogelijk te vaccineren. Mede dankzij de goede samenwerking in de regio, is ook Zuid-Limburg klaar om deze oudere doelgroep op zorgvuldige wijze te vaccineren. 

Vaccinatie uitnodiging

De groep 90-plussers ontvangt een uitnodiging via de huisarts. Deze beslist welke patiënt mobiel genoeg is om, al dan niet met hulp, een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken. De mensen die niet voldoende mobiel zijn, worden zodra mogelijk door de huisartsen zelf gevaccineerd. 
De ouderen in de leeftijd van 85 tot 90 jaar krijgen eind komende week een uitnodiging via het RIVM. 

De vaccinatie is gratis en de uitgenodigde ouderen beslissen zelf of zij gevaccineerd willen worden. Dit is niet verplicht. 

In de uitnodiging staat de benodigde informatie voor het maken van een vaccinatie afspraak bij de GGD. Zo wordt het landelijke afsprakennummer gedeeld en krijgt men tijdens het telefoongesprek te horen bij welke vaccinatielocatie de afspraak kan plaatsvinden. Bij de uitnodiging wordt ook een gezondheidsverklaring toegevoegd. Het is belangrijk dat deze verklaring thuis wordt ingevuld en wordt meegenomen naar de afspraak. Ook een identiteitsbewijs, de uitnodiging en een medicatieoverzicht dienen meegenomen te worden.

Afspraak

De vaccinatie bestaat uit twee prikken. Bij het maken van een afspraak wordt meteen de eerste én tweede vaccinatie ingepland. Uitgenodigde ouderen mogen, indien gewenst, een begeleider meenemen naar de vaccinatie. 

Mogelijkheden voor vervoer

Het kan voor ouderen lastig zijn om naar de vaccinatielocatie te komen. Naast het inschakelen van hulp in de nabije omgeving, maken veel ouderen in Zuid-Limburg al gebruik van de vervoersvoorzieningen van de Omnibuzz. Ook voor een bezoek aan de vaccinatielocatie kunnen deze ouderen hulp van de vervoersorganisatie inschakelen. Na het maken van een vaccinatie afspraak kunnen ouderen (of hun mantelzorgers) bellen met de Ombinuzz voor meer informatie (telefoon: 0900 – 0699). 
Zowel de vervoerder als medewerkers op de vaccinatielocatie bieden extra services aan om een bezoek aan de vaccinatielocatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo is er begeleiding aanwezig en controleert de chauffeur of de ouderen de juiste documenten vanuit thuis meenemen.  

Locatie Zuid-Limburg

De ouderen worden deze week op de bestaande XL-locatie - gelegen op het parkeerterrein P6 van het MECC Maastricht - gevaccineerd. Vanwege de toename in de hoeveelheid vaccins de komende maanden, werkt de GGD Zuid Limburg ook aan het uitbreiden van het aantal vaccinatielocaties. 

Mantelzorgers

Voor het maken van een vaccinatie afspraak of een bezoek aan de vaccinatielocatie hebben de uitgenodigde ouderen mogelijk ondersteuning nodig van hun mantelzorgers. De mantelzorger kan zelf inschatten in hoeverre ondersteuning nodig is. In de uitnodiging staat alle relevante informatie voor het ondersteunen van de ouderen en waar ze terecht kunnen met vragen. 
Zijn daarna nog niet alle vragen beantwoord? Raadpleeg de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg via 088 – 8805005.

Bovenstaand bericht kunt u ook nalezen op de website van de GGD
 

Heeft u gevonden wat u zocht?