Veel mensen voeren de eenden bij de vijvers binnen gemeente Beekdaelen. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om dit als ouder of grootouder met jonge kinderen te doen. Helaas heeft dit voeren ook een keerzijde: het is ongezond voor de eenden en zorgt voor veel overlast van ratten en muizen. 

Vaak blijven er brood- en andere etensresten achter in of bij de vijvers. Enerzijds omdat de eenden niet alles op krijgen, anderzijds omdat het restant aan bijvoorbeeld oud brood ter plekke achter gelaten wordt. Soms worden zelfs complete broden weggegooid bij de vijvers. 
Deze resten trekken ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Dit ongedierte veroorzaakt veel overlast in en rondom de vijver, maar ook in de aangrenzende woonwijken. Brood dat blijft liggen in het water is bovendien een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers.

U kunt ons en uw mede-inwoners helpen om deze overlast te voorkomen. 

Wilt u de eenden niet teveel voeren? Voer alleen zolang de eenden het ook daadwerkelijk opeten en voer zo min mogelijk brood. Brood is ongezond voor eenden, beschimmeld brood is zelfs giftig. Bied de dieren liever wat doperwten, mais of kippenvoer. Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop. Maar ook hier geldt: met mate en alleen wat ze opeten.
Om gezond te blijven is het belangrijk dat eenden zoveel mogelijk hun natuurlijke voeding eten, zoals gras, waterplanten en kleine waterdiertjes. Dit kunnen ze prima zelf vinden.

Verder vragen wij u om het etenswaar dat u over heeft, mee terug naar huis te nemen en weg te gooien in de GFT-bak. Zo zorgen we ervoor dat de leefruimte voor onder andere de bruine rat zo onaantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt.

Alvast hartelijk dank!

Heeft u gevonden wat u zocht?