Maar wat houdt het precies in om deel uit te maken van het vrijwilligerskorps? Welke opleiding heeft u nodig en waarvoor wordt u opgeroepen? Om antwoord te geven op deze vragen, gingen we op bezoek bij de brandweerkazerne in Hulsberg en spraken we korpsvrijwilligers Ingmar Alberts (kazernechef), Marco Cauberg (ploegchef), Michiel Vliegen (bevelvoerder) en Tom Coppers (manschap). 

Het verschil tussen de beroepsbrandweer en het vrijwilligerskorps

De meeste brandweerkazernes worden bemand door vrijwillige brandweerlieden. Een vrijwilliger is net zo goed een brandweerprofessional. De opleiding voor de vrijwillige brandweer is namelijk hetzelfde als die van de beroeps brandweer. Het grote verschil is dat de vrijwilligers op oproepbasis werken en vanuit thuis komen. Zij combineren het vrijwillige brandweerwerk met een reguliere baan. 
De beroepsbrandweer heeft een dagtaak aan het brandweerwerk en werkt in 24uurs diensten.

Als de pieper gaat, wat dan? 

De brandweerkazerne in Hulsberg heeft jaarlijks gemiddeld 120 inzetten. Deze variëren van een boom op de weg, ondersteuning bij een gesprongen waterleiding, assistentie van de ambulance tot aan grote brandrampen en crisissituaties in heel Zuid-Limburg.

Tom Coppers (manschap): “Het mooie aan dit werk is de betrokkenheid vanaf het begin tot aan het einde, van pieper tot oplossing. Als brandweerman sta je voor iedereen klaar en wordt iedereen op dezelfde wijze behandeld.”

Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Lees hier het volledige verhaal: https://www.beekdaelen.nl/de-vrijwillige-brandweer-zoekt-versterking

Heeft u gevonden wat u zocht?