“We vinden het belangrijk dat elke inwoner, school, bedrijf of andere organisatie in Beekdaelen een bijdrage levert aan een groene omgeving. Daarom stimuleren we als gemeente groene initiatieven vanuit de gemeenschap. Met de actie van vandaag willen we kinderen al op hele jonge leeftijd bewust maken van hoe zijzelf actief kunnen worden om Beekdalen groen(er) te maken.” Met die woorden gaf wethouder Jan Hermans, samen met wethouder Levin de Koster, vandaag bij Basisschool Schinveld het startsein voor de bloembollenactie ‘Laat Beekdaelen Bloeien’. 

In het kader van het meerjarenprogramma ‘Beekdaelen B(l)oeit!, bedoeld om sociale en groene initiatieven van inwoners te ondersteunen, zijn onder alle leerlingen van de elf basisscholen in Beekdaelen 15.000 bloembollen verdeeld. De opzet is dat de kinderen hun bloembollen, inheems, biologisch en vrij van bestrijdingsmiddelen, in de herfstvakantie (16-23 oktober) thuis in de tuin of in een bloembak planten. In het vroege voorjaar moeten de verschillende kernen van Beekdaelen prachtig kleuren. Het spreekt voor zich dat de jongeren zelf verantwoordelijk zijn voor de zorg van de bollen en de bloemen. 

Wethouder Levin de Koster benadrukte dat ook het vergroenen van schoolpleinen, zoals bij Basisschool Schinveld, een toegevoegde waarde is. “Het draagt bij aan een groter bewustzijn bij kinderen van hoe om te gaan met het groen in hun directe omgeving, maar is ook een basis om de kennis over bomen, planten, bloemen en insecten te vergroten. Dit kan natuurlijk door educatie, maar ook door het doen van klein onderzoek en proefjes op het schoolplein en/of het gezamenlijk uitvoeren van eenvoudige onderhoudswerkzaamheden in het groen.” 

Bij de bloembollenactie ‘Laat Beekdaelen Bloeien!’, een samenwerking tussen de gemeente Beekdaelen en Stichting Steenbreek, ontving de leerlingen een flyer met een toelichting op hoe en wanneer de bollen te planten. Het advies is om de aanplant in de herfstvakantie (16 t/m 23 oktober) te doen, omdat de grond in deze periode nog warm en vochtig is: de ideale omstandigheden voor de wortelgroei. 

Alle leerlingen wordt gevraagd van hun aanplant in de herfstvakantie een foto te maken en deze via www.beekdaelen.nl/bloembollenactie up te loaden. Onder de deelnemers verloot de gemeente Beekdaelen enkele leuke prijzen. De kinderen wordt gevraagd hetzelfde te doen als straks in het voorjaar hun bloembollen, en daarmee 15.000 bollen verspreid over heel Beekdaelen, in bloei staan.

Heeft u gevonden wat u zocht?