Het Nederlandse Loterij NK wielrennen op 24 en 25 juni is toegewezen aan Sittard-Geleen. Een deel van het parcours voert over het grondgebied van de gemeente Beekdaelen.

Het NK wielrennen op de weg is een evenement over twee dagen: 24 en 25 juni. Hierbij vindt het NK plaats onder de vlag van de KNWU en is de organisatie in handen van bureau Courage Events. Er wordt in vijf categorieën gestreden om het nationaal kampioenschap: profs mannen en vrouwen, elite zonder contract mannen en vrouwen en belofte mannen.

In elke wedstrijd is een plaatselijke omloop door Sittard-Geleen en Beekdaelen opgenomen, die meerdere keren wordt verreden. Deze route komt door Doenrade (Windrakerpaadje, Steenakkerweg en Maastrichterweg) en Puth (Steenstraat, Aan het Lindjen, Kerkweg, Geleenstraat en Keldenaar) en gaat via Munstergeleen naar Sittard.

Tijdens de duur van de wedstrijden is de plaatselijke omloop afgesloten. Gedurende de wedstrijden wordt tussen de verschillende doorkomsten het parcours opengesteld en zijn oversteekplaatsen gecreëerd. Het advies aan omwonenden is tijdens de wedstrijden hun voertuig buiten het parcours te plaatsen.

Voor de beide profwedstrijden op zaterdag en zondag geldt dat de renners (m/v) in de aanloop naar genoemde omloop tijdens hun wedstrijd eenmalig de volgende dorpen/kernen in Beekdaelen aandoen: Brommelen, Laar, Wijnandsrade, Nuth, Schinnen, Sweikhuizen en Puth.

De Maastrichterweg tussen Doenrade en Puth is opgenomen in de plaatselijke ronde door Sittard-Geleen en Beekdaelen

Inloopavond voor omwonenden en ondernemers

Wethouder Levin de Koster van de gemeente Beekdaelen: "Het NK wielrennen is een prachtig evenement waar we trots op mogen zijn. Daarnaast willen we er alles aan doen om de eventuele overlast voor omwonenden en ondernemers beide dagen te beperken." Inwoners en ondernemers langs de route van de plaatselijke ronde door Beekdaelen krijgen een brief met een uitnodiging voor een inloopavond op maandag 15 mei (19.00-20.30 uur) in de Raadzaal van Schinnen, Scalahof 1. Aanmelden is niet nodig. Daar kunnen zij dan een vraag stellen over de bereikbaarheid in het weekend van 24 en 25 juni. Het is ook mogelijk vooraf per mail uw vraag te stellen: nkwielrennen@sittard-geleen.nl. Vermeld dan s.v.p. ook uw adres en telefoonnummer.

De organisatie van het NK wielrennen, in handen van buro Courage Events, heeft een brief samengesteld en verwijst naar het inloopspreekuur op maandag 15 mei (19.00-20.30 uur) in de Raadzaal van het gemeentehuis Schinnen, Scalahof 1. De inloopavond is vooral bedoeld voor omwonenden en ondernemers langs de route van de plaatselijke omloop door Beekdaelen.

Bewoners- en ondernemersbrief NK wielrennen

Verdere uitleg

In al de vijf wedstrijden om de nationale titel op 24 en 25 juni is de finishlijn getrokken op Watersley Sports & Talentpark. De profs vrouwen op zaterdag en de profs mannen op zondag starten bij het Shimano Experience Center in Valkenburg a/d Geul. Na een flinke lus met meerdere beklimmingen in Zuid-Limburg, rijden zij nog enkele malen de plaatselijke omloop door Sittard-Geleen en Beekdaelen.

De koersen van de elite zonder contract mannen en vrouwen, beide op zaterdag, en belofte mannen (zondag) vinden alleen maar plaats in Sittard-Geleen en Beekdaelen. Zij rijden dan ook meerdere keren over het plaatselijke parcours.

Limburg, bij uitstek wielerprovincie, was in 2012 en 2013 voor het laatst gastheer van de strijd om de nationale driekleur. In Kerkrade wonnen achtereenvolgens Niki Terpstra en Johnny Hoogerland bij de mannen. Marianne Vos en Lucinda Brand werden in die jaren bij de vrouwen gehuldigd.

De voorbije drie jaar vond de nationale titelstrijd plaats in Drenthe, met als scherprechter de VAM-berg. Pascal Eenkhoorn en Riejanne Markus zijn de regerend kampioenen.

Als sportevenement heeft het NK wielrennen op de weg jaarlijks een grote aantrekkingskracht, met onder andere urenlange zendtijd op de landelijke televisie en radio. Er mag dan ook gesproken worden van een wielerfeest in een regio, die interessant is voor de actieve wielersporter dankzij het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard en de vele routes voor renners en mountainbikers, maar ook de recreatieve fietser veel te bieden heeft, met bijvoorbeeld de Beekdaelenroute(externe link).

Het wedstrijdprogramma en de routes van het NK 2023 in Sittard-Geleen en Beekdaelen zijn te vinden op de website www.nkwielrennen.com.

Wedstrijdinformatie NK wielrennen(externe link)