Ben ik persoonlijk aansprakelijk? Dat zal menig bestuurslid of toezichthouder van een vereniging, stichting of vrijwilligersorganisatie zich weleens afvragen. Dat is heel verstandig, zeker nu de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is aangenomen en per 1 juli 2021 van kracht wordt.

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren en om te voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.

Wijzigingen

Met de komst van de WBTR, wijzigen ook de regels voor de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders. Om aan alle eisen te voldoen, moeten verenigingen en stichtingen een aantal zaken regelen. Er geldt een overgangsperiode van vijf jaar.

Meer informatie

Door verschillende overkoepelende organisaties zijn stappenplannen ontwikkeld of worden webinars georganiseerd. 
Het Huis voor de Kunsten in Roermond bijvoorbeeld, biedt kosteloos webinars en een stappenplan aan. Bestuursleden van organisaties kunnen een stappenplan aanvragen via de website van Huis voor de Kunsten
Meer informatie leest u ook op de website www.wbtr.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?