Dit jaar voert Rd4 een pilot uit waarbij onkruidbestrijding en het opvegen gecombineerd worden. Er zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van heet water om het onkruid te verwijderen. De pilot zal uitgevoerd worden naast de doorlopende bestrijdingsactiviteiten. In het kader van deze pilot worden twee ploegen ingezet waarvan de eerste het onkruid verwijdert en de tweede ploeg het onkruid opveegt. Het is mogelijk dat het onkruid tijdelijk los in de goot ligt, echter zal dit op een later moment opgeveegd worden.

De veegrondes vinden plaats in de volgende perioden:

  • Week 19 t/m 22 (van Noord naar Zuid, Schinveld naar Schimmert)
  • Week 35 t/m 38 (Van Noord naar Zuid)
  • Week 44 t/m 51 Bladcampagne gehele gemeente

Ziet u in de tussentijd locaties met onkruid en/of veegvuil? Of heeft u overige meldingen betreffende het beheer van onze openbare ruimten? Maak dan een melding via de Fixi-app.

Extra informatie

Sinds 2016 worden geen chemische middelen meer gebruikt om onkruid te bestrijden in de openbare ruimten. Onkruidbestrijding is een doorlopend proces waar bij er gebruik wordt gemaakt van verschillende methoden zoals branden, heet water, hete lucht en borstelen of maaien. Binnen Beekdaelen worden deze werkzaamheden door een tweetal bedrijven uitgevoerd, namelijk RWM en Rd4. De onkruidbestrijding vindt plaats in de periode wanneer het onkruid zichtbaar aanwezig is. Dit is normaliter in de periode half april/begin mei tot aan half oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De bestrijding zal 4-5 keer per jaar plaatsvinden.

Zelf onkruid bestrijden

Binnen Beekdaelen wordt volop gewerkt om onkruid op verhardingen te verwijderen. Het blijft echter lastig om alles geheel onkruidvrij te maken. Met name langs gevels, schuttingen en heggen kunnen we uw hulp goed gebruiken. Op deze locaties kunnen we het onkruid niet bestrijden met een borstel, bosmaaier of brander aangezien we uw eigendommen niet willen beschadigen.

Hieronder vindt u enkele tips voor het gifvrij verwijderen van onkruid:

  • Onkruid in voegen en langs gevels kunt u verwijderen met een schoffel, oud schilmesje of onkruidborstel of -krabber.
  • Onkruid tussen de tegels? Gebruik kokend water, zonder verdere toevoegingen. Het onkruid en de wortels zullen dan verbranden. Nadien kunnen de afgestorven planten weggeveegd worden.
  • Een optie voor kleinere hoeveelheden is gebruik maken van een gasbrander. Het onkruid sterft bovengronds af en na enkele dagen kunt u de plant wegvegen.

Heeft u gevonden wat u zocht?