Leven en werken in het landschap. Dit Beekdaelen motto krijgt een gezicht met 12 projecten die de 15 kernen verbinden. Het programma met projecten zorgt voor een vliegende start vanaf 1 januari 2019 als nieuwe gemeente Beekdaelen.

Nieuwe uitdagingen en kansen

De 12 projecten zitten in verschillende fases: van planvorming tot uitvoering. Ze zijn verschillend van karakter en formaat. Van groot onderhoud visvijvers tot de ontwikkeling van een dorpscentrum. En van monumentenbehoud tot gebiedsontwikkeling. Zonder de onderlinge verbinding tussen projecten en partners zouden veel van de projecten niet van de grond zijn gekomen. Een bewijs dat Beekdaelen de kleinschaligheid voorbij is. We zien en pakken onze kansen en durven groter te denken. Op zo’n manier dat het past bij de nieuwe uitdagingen.

Kwaliteitsimpuls

Het is een ambitieus programma met projecten die elk op hun eigen manier een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en leefbaarheid van onze kernen. Duurzaamheid is een thema dat vrijwel alle projecten karakteriseert. Duurzaamheid van ons milieu en landschap maar ook duurzaamheid op het gebied van leefbaarheid. Innovatie kenmerkt de nieuwe toekomst van bijvoorbeeld de monumenten Reus van Schimmert en het verzonken kasteel van Etzenrade. Combinaties zijn er tussen natuur, ondernemerschap en recreatieve mogelijkheden. De Beekdaelenroute is meer dan alleen een fysieke groene ruggengraat die loopt van Schinveld tot Schimmert. De route verbindt de projecten en kernen en vertelt de verhalen van de mensen en bijzondere plekken van onze nieuwe mooie gemeente. De projecten zijn een impuls op de werkgelegenheid van naar verwachting 200 structurele directe en indirecte arbeidsplaatsen.

Krachtige samenwerking

In onze aanpak spelen zelfsturing en samenwerking de hoofdrol. Wij bieden veel ruimte voor initiatieven van eigen inwoners en gaan de kracht en ervaring van onze eigen inwoners gebruiken. Hiervoor maken wij mensen vanaf het begin van processen mee verantwoordelijk en geven hun een actieve rol. Het programma is een bewijs van de kracht en noodzaak van samenwerking. Samenwerking tussen de gemeente Beekdaelen plus de Provincie. Bestuurders en de ambtelijke organisaties kijken samen vooruit. Maar vooral ook de samenwerking met veel partners: van IVN tot waterschap Limburg, van verenigingen tot bedrijfsleven, van IBA Parkstad tot Natuurmonumenten en van coöperaties tot onze eigen inwoners. Samen met al die partners bouwen wij op een prachtig stuk Zuid-Limburg verder aan een duurzame toekomst met respect voor onze cultuurhistorie, de natuur en het landschap. Wij gebruiken de samenwerking en kracht van onze partners als vliegwiel om de gemeente Beekdaelen verder te ontwikkelen. Zo gaan we een mooie toekomst tegenmoet. Deze 12 projecten en veel andere lopende en nieuwe initiatieven geven de nieuwe gemeente Beekdaelen een vliegende start.

Factsheets per project

Met deze factsheets brengen wij per project in beeld wat de projecten precies zijn, de planning, kosten en wie er allemaal meedoen.

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

logo Provincie Limburg

Heeft u gevonden wat u zocht?