Van maandag 22 mei t/m zondag 28 mei 2023 gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. In deze week laten uw gemeente, de Rd4 en Milieu Centraal zien hoe een lege afvalbak en circulair leven haalbaar zijn.

Activiteiten

Tijdens de Week Zonder Afval organiseert klimaatburgemeester Vera Hoeksma een lezing en een fietstour in de gemeente Beekdaelen. In gemeente Heerlen is er een wandeltour georganiseerd:

 • Zero Waste lezing, 22.05.2023, 19.30 uur (inloop: 19.15 uur)
  Biej de Tant, Jabeekerstraat 12, Schinveld. Duur: ca. 1 uur. Toegang: gratis
  Tijdens de Zero Waste lezing geeft klimaatburgemeester Vera Hoeksma allerlei tips om duurzamer te leven en adviezen over afval verminderen.
   
 • Zero Waste fietstour Beekdaelen (Oirsbeek/Amstenrade), 27.05.2023, 10.00-12.30 uur
  Provincialeweg Zuid 27A, Oirsbeek. Duur: ca. 2,5 uur. Toegang: €5 (max. 10 deelnemers)
  Wilt u weten hoe u boodschappen doet met minder plastic? Gids Vera heeft een mooie fietstour door Oirsbeek en Amstenrade langs Zero Waste locaties voor u samengesteld.

Aanmelden Zero Waste fietstour(externe link)

 • Zero Waste wandeltour (Heerlen), 27.05.2023, 10.00-12.30 uur
  Voor filmhuis De Spiegel, Stationsplein 5, Heerlen. Duur: ca. 2,5 uur. Toegang: €5 (max. 10 deelnemers)
  Wilt u weten hoe u boodschappen doet met minder plastic? Gids Kyra heeft een mooie wandeltour door Heerlen langs Zero Waste locaties voor u samengesteld. 

Aanmelden Zero Waste wandeltour(externe link)

Oproep winkeliers

Het beste afval is géén afval. Dat geldt allereerst voor verpakkingen. Door eigen tasjes en zakjes (en soms zelfs bakjes) mee te nemen naar de winkel, kunnen we samen een hoop afval besparen. Vandaar de oproep aan de winkeliers in Beekdaelen om inwoners de mogelijkheid te bieden een eigen verpakking te vullen. De fietstour door Amstenrade en Oirsbeek voert langs winkeliers die dat al doen.

De tijd dat een winkelier iedereen een plastic tasje meegaf is voorbij. Laat als ondernemer weten dat u niet vreemd opkijkt van meegebrachte broodzakken, bakjes en bekers. Dat valt bij steeds meer klanten in goede aarde. U kunt dit laten weten door een raamsticker. Raamsticker kunt u aanvragen via de website van Zero Waste Nederland(externe link).

Wilt u meer weten over de Week Zonder Afval? Kijk dan op de website van Milieu Centraal(externe link).
 

Heeft u gevonden wat u zocht?