Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze dag mag u naar de stembus. Zo bepaalt u mee wat er de komende vier jaar in uw gemeente gebeurt.

Op 14 en 15 maart kunt u vervroegd stemmen bij 4 stembureaus, op 16 maart zijn er 24 stembureaus geopend.  De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Let op! De lijst met stembureaus kan tot op de dag van de verkiezingen nog wijzigen, bijvoorbeeld door ziekte van stembureauleden. Op deze website vindt u altijd de meest actuele lijst.

Meenemen naar het stembureau

Om te kunnen stemmen, neemt u uw stempas en uw legitimatiebewijs mee naar het stembureau.

Uw stem uitbrengen

U ontvangt in het stembureau het papieren stembiljet. Hierop vindt u de namen van de partijen en de kandidaten op wie u kunt stemmen. In het stemhokje maakt u een keuze:

  • door het witte stipje geplaatst vóór de kandidaat van uw keuze rood te maken, óf 
  • door blanco te stemmen. U maakt dan geen enkel wit stipje rood.

Vouw vervolgens het stembiljet dicht en stopt het in de stembus.

Goed om te weten

Het uitbrengen van een blanco stem heeft géén invloed op de zetelverdeling. Het is dus niet zo dat een blanco stem naar de grootste partij gaat. Blanco stemmers worden wel meegerekend in het opkomstpercentage.

Stembiljetten waarop is geschreven of getekend zijn ongeldig.

Heeft u zich bij het invullen van uw stembiljet vergist? Geef het dan terug aan de voorzitter van het stembureau. Hij/zij maakt dit stembiljet onbruikbaar en geeft u eenmalig een nieuw stembiljet.

Kunt u zelf niet gaan stemmen?

Machtig dan iemand anders om namens u te gaan stemmen. Dit regelt u eenvoudig via uw stempas.

Heeft u gevonden wat u zocht?