Nederland heeft een uitstekende infrastructuur en dat is goed voor onze economie. Helaas profiteren criminelen mee. Zo verdienen ze miljarden euro’s met de productie en doorvoer van drugs, met als gevolg veel persoonlijke en financiële schade. De overheid treedt hier hard tegen op, veelal doordat oplettende buurtbewoners een melding doen!

Ondermijnende criminaliteit

Bij de uitoefening van illegale activiteiten hebben criminelen de voorzieningen in onze samenleving hard nodig. De grenzen van de bovenwereld (legale samenleving) en de onderwereld (criminele wereld) vervagen hierdoor. Dat noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Het gaat hierbij om ernstige feiten die onze samenleving verzwakken en ontregelen, zoals drugshandel, witwassen en mensenhandel. Ondermijnende criminaliteit kan een directe bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en leefbaarheid van onze gemeente.

Wat zijn voorbeelden van verdachte situaties?

Het herkennen van verdachte situaties is cruciaal om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Herkent u de volgende signalen?

  • Winkels waar nooit klanten komen, maar die wel blijven bestaan.
  • Veelvuldig en verdacht verkeer van personen of voertuigen op vreemde tijdstippen.
  • De ramen van een pand zijn altijd geblindeerd, of de rolluiken zijn altijd gesloten.
  • Winkeliers die uitsluitend contant geld accepteren, of klanten die grote bedragen contant willen betalen.
  • Opvallende geuren in of rondom een pand, bijvoorbeeld wiet, aceton (cocaïne), anijs (xtc) of wasverzachter (vaak gebruikt om drugsgeur te verbloemen).
  • Beveiliging op locaties waar dat opmerkelijk is, bijvoorbeeld met camera’s en waakhonden.
  • Personen die helemaal geen baan hebben, maar toch opvallend dure bezittingen hebben, zoals luxe auto’s, dure merkkleding of sieraden.

Helpt u mee?

Merkt u iets op wat volgens u niet klopt? Aarzel dan niet en maak meteen een melding. Onze burgers zijn als geen ander in staat om signalen op te pikken uit de omgeving. Vaak is uw melding het startpunt voor een onderzoek. U kunt een melding maken bij de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Waarom is het belangrijk om melding te maken?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien aantrekkelijk om weg te kijken. Het voelt misschien alsof u niet zoveel last heeft van illegale activiteiten, zolang criminelen u maar met rust laten. Niets is echter minder waar. Woonwijken worden bijvoorbeeld minder veilig door de brandgevaarlijkheid van hennepkwekerijen. Ondernemers moeten concurreren met bedrijven die gefinancierd worden met illegaal geld. Daarnaast schuwen criminelen er niet voor om geweld toe te passen om hun activiteiten verborgen te houden. Kortom: ook u kunt de negatieve gevolgen van ondermijnende criminaliteit ondervinden.

Het melden van verdachte situaties is van groot belang om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Uw meldingen kunnen leiden tot onderzoeken, het identificeren van criminele netwerken en het voorkomen van illegale activiteiten. Bovendien draagt uw betrokkenheid bij aan de bescherming van uw eigen woon- en werkomgeving, en die van anderen.

Samen staan we sterk tegen misdaad, en uw melding kan een cruciale rol spelen in het creëren van een veiligere toekomst voor onze gemeente. Laten we samenwerken om ondermijnende criminaliteit te bestrijden en onze gemeenschap te beschermen.

Heeft u gevonden wat u zocht?