Logo gemeente Beekdaelen

Groenonderhoud - Herfst in Beekdaelen

Groenonderhoud - Herfst in Beekdaelen

De dagen worden korter, de temperatuur gaat weer omlaag. De herfst is aangebroken, waarbij het blad begint te vallen. Tijd voor de jaarlijkse bladcampagne.

Bladcampagne

In de bladcampagne verwijdert Beekdaelen met eigen dienst en aannemers het gevallen blad. Wat de bladcampagne inhoudt, hoe te werk wordt gegaan, wie doet wat, hoe u zelf kan bijdragen en waar in uw woonplaats de bladkorven staan opgesteld? Het antwoord op deze vragen leest u op deze pagina.

Ruimen van blad door gemeente en aannemers

Vanaf week 42 gaat de gemeente aan de slag met het ruimen van blad. In de opvolgende 8 weken wordt continu blad geruimd van wegen, fiets- en voetpaden om gladde situaties te voorkomen. Daarnaast wordt door de groenaannemers blad verwijderd worden van gazons en uit plantvakken. Waar de mogelijkheid bestaat laten we blad liggen in struikgewas en bosschage.

Het blad wordt opgeruimd met gebruik van bladblazers, veegwagens en speciale grasmaaiers welke het blad opzuigen. Het blad wordt van fiets- en voetpaden geblazen waarna de veegwagens deze in een veegronde opruimen. De veegrondes worden uitgevoerd door veegwagens van gemeente Beekdaelen en Rd4. Wanneer u zelf of met medebewoners bladeren in uw straat van voet- en fietspaden wil ruimen wordt dit enorm gewaardeerd. Veeg het blad in de goot zodat de veegwagen het blad kan opvegen. Houd hierbij afvoerputten en kolken vrij om verstopping te voorkomen.

De veegronden worden per kern uitgevoerd, afhankelijk van de hoeveelheid blad kan een veegronde langer duren, waarvoor we géén exacte data geven. Wel kunnen we aangeven in welke perioden de veegwagens ingezet worden. Zie hiervoor onderstaande tabel.
 

KernenDagenVeegwagen
Amstenrade, Schinnen, Puth, Sweikhuizen e.o.Maandag t/m vrijdagBeekdaelen
Nuth, Wijnandsrade, Hulsberg, Schimmert, Oensel e.o.Maandag t/m vrijdagRd4
Schinveld, Merkelbeek, Bingelrade en Vaesrade, JabeekMaandag en dinsdagRd4

Verdeling bladkorven

Gemeente Beekdaelen plaatst ieder jaar in week 42 bladkorven op diverse locaties. De geplaatste bladkorven zijn bedoeld ter compensatie van mogelijke overlast door blad op plaatsen waar veel gemeentelijke bomen staan. U kunt het blad afkomstig van gemeentelijke bomen onder andere in deze bladkorven deponeren of gratis aanbieden in uw gft-bak. In de gemeentelijke bladkorven mag alleen blad worden gedeponeerd. Wordt in de bladkorf snoeiafval of andere zaken aangetroffen dan wordt de bladkorf verwijderd. De bladkorven worden in week 51 voorafgaande de jaarwisseling verwijderd, u kunt het blad binnen deze periode ruimen.

Dit jaar is een herverdeling van de bladkorven toegepast, waarbij bladkorven zijn komen te vervallen, tevens zijn er bladkorven bijgeplaatst of omgewisseld voor een grotere bladkorf. De herverdeling heeft meerdere redenen.

Binnen een bepaalde regio waren op zeer kleine afstand veel bladkorven aanwezig, bladkorven op een locatie stonden met geen/weinig gemeentelijke bomen waarbij het blad in de gft-bak past of in de veegronde wordt meegenomen, en bladkorven slecht bereikbaar waren voor de buitendienst die de bladkorven leeg maakt. Daarbij zijn bladkorven toegevoegd op locaties waar deze ontbraken en worden deze verruimd zodat deze machinaal leeggemaakt kunnen worden, waar voorheen bladkorven eerst opgetild moesten worden.

Op de Overzichtskaart bladkorven in Beekdaelen (pdf, 12 MB) kunt u kijken waar de meest dichtbij zijnde bladkorf staat. Heeft u moeite met het openen of lezen van de pdf, neem dan contact op via gemeente@beekdaelen.nl.

In onderstaande tabel staan ook de locaties van de bladkorven tekstueel beschreven.

Overzicht bladkorven in Beekdaelen (tabel)

NummerLocatieKern
1Hommerter Allee 11Amstenrade
2Hommerter Allee 28Amstenrade
3Aan de Kerk / Hagendorenweg 3Amstenrade
4Kloosterberg / Brunssumerweg bij bebouwde kom bordAmstenrade
5De Gyselaar tegenover huisnummer 25Amstenrade
6De Gyselaar tussen School en huisnummer 86Amstenrade
7Oudestraat Amstenrade
8ParkstraatAmstenrade
9Beijlkensweg hoek LimietwegOirsbeek
10Bachstraat tegenover 49 (dubbel grote op trottoir)Oirsbeek
11Provincialeweg Zuid 15 (bij kapperszaak)Oirsbeek
12Provincialeweg Zuid (huisnummer 47)Oirsbeek
13KrekelbergerwegOirsbeek
14Kollerstraat tegenover Beukenberg 72Oirsbeek
15Raadhuisstraat hoek RomenkampOirsbeek
16Burgemeester Pijlsstraat tegenover huisnummer 14Schinnen
17Moutheuvellaan 14Schinnen
18Marktplein kleine parkeerplaatsPuth
19Geleenstraat (op p-strook voor bedrijf)Puth
20Julianastraat kruising Aan het LindjenPuth
21Valderensweg (parkeerplaats voetbal)Doenrade
22Zwarte Graaf (park)Doenrade
23Vielderweg (park)Doenrade
24Karweg (halverwege)Doenrade
25Parkeerplaats voormalige tennisbanen aan de Voorsterstraat (1e p-vak)Nuth
26Boschweg hoek Eijkenderweg op gazonNuth
27Donatusstraat 248 (in parkeervak; in plaats van Op den Toren)Nuth
28Gazon Prins Willem Alexanderplein bij dogstationHulsberg
29Hoek Rembrandtstraat / UNOstraatHulsberg
30Dr. Poelsstraat tegenover 25 (Beatrixplein)Hulsberg
31Mesweg 15 (overzijde op gazon)Hulsberg
32Gazon Eijssenstraat hoek Stephanusstraat bij ondergrondse containerWijnandsrade
33Hellebroekerweg 58 (op gazon)Wijnandsrade
34Oranjeplein naast pinbox (baken eraan monteren voor zichtbaarheid)Schimmert
35Hoofdstraat nabij kerkSchimmert
36Vaesrade 58 (op het plein)Vaesrade
37De Leuper / aan het KapelkeSchinveld
38Kievit  (nabij begraafplaats)Schinveld
39In 't Kleinven (op gazon naast ondergrondse)Schinveld
40GroeswegSchinveld
41Op de BergSchinveld
42Leliestraat 8 (op gazon aan overkant)Schinveld
43Rozenstraat 3Schinveld
44In de Meigraaf Schinveld
45Heerenweg (groot)Schinveld
46President Kennedystraat 15/17 op gazonSchinveld
47Op de Henneberg 27/29 op gazonSchinveld
48Etzenraderweg huisnummer 37Jabeek
49Veldstraat hoek BingelraderwegJabeek
50MaarJabeek
51Sint LambertuspleinBingelrade
52Dorpsstraat tegenover huisnummer 24/26Bingelrade
53BeukenstraatBingelrade
54PleinMerkelbeek
55MargrietstraatMerkelbeek
56BMV De HenkhofMerkelbeek
57Kerkstraat 55 (bij speeltuin Sjravelheukske)Merkelbeek
58Monseigneur MannensstraatMerkelbeek

Zelf blad afvoeren

Gemeente Beekdaelen verwijdert alleen blad uit de openbare ruimte, dus niet uit particuliere tuinen. Het blad in uw tuin is eigen verantwoordelijkheid. Hierin ondersteunt gemeente Beekdaelen op diverse manieren:

  1. Bladkorven, de gemeente plaatst bladkorven welke wekelijks worden leeggemaakt waarin u gratis blad (let op: alleen blad!) mag deponeren. 
  2. GFT-bak, binnen Beekdalen wordt geen heffing verrekend voor het Ledigen van de GFT-bak. Hierin kunt u dus blad deponeren en aanbieden voor lediging.
  3. Composteren, u kunt zelf compost maken van blad uit eigen tuin. Door deze groenbemesting te maken draagt u zelf bij aan vermindering van de afvalstromen binnen onze gemeente. 
  4. Groenafval, waaronder blad kunt u het hele jaar door gratis aanbieden op het grondstoffenpark.

Natuurlijk kunt u ook het blad in plantvakken en onder hagen van uw tuin laten liggen. Het blad biedt schuilgelegenheid voor verschillende dieren zoals egels en insecten. Daarnaast ontstaat door het blad een laagje waardoor minder onkruid groeit. Het blad wordt door micro-organismen verteerd waardoor het bemesting voor uw tuin wordt.

Bomen en overlast

Bomen dragen bij aan een gezonde leefbaarheid van onze openbare ruimte! 
Natuurlijk kan niet ontkend worden dat bomen in (korte) perioden overlast kunnen veroorzaken. In de herfst valt het blad en vruchten, wat als kortstondige overlast wordt gezien maar het geeft ook heel mooi pallet aan kleuren. Om deze overlast zo veel mogelijk weg te nemen wordt ieder jaar de bladcampagne uitgezet.

Daarbij dienen bomen niet alleen ter verfraaiing van onze leefomgeving. Bomen dragen bij aan een gezonde en groene gebruiksomgeving door het leveren van ecosysteemdiensten. Bij ecosysteemdiensten kan gedacht worden aan verbetering van luchtkwaliteit en opvang van fijnstof.  Het zijn levende airco’s die koelen op hete dagen, daarbij dragen ze bij aan een goede waterhuishouding, belangrijk ten tijde van overvloedige regenval. Ook zijn ze van groot belang voor de biodiversiteit dragen ze bij aan een gezonde leefomgeving van mens en dier.

Mede omwille van bovenstaande heeft de gemeente de taak om de groene buitenruimte te beschermen. Deze bescherming ligt ten grondslag aan het beleid dat voor kortstondige overlast geen bomen gekapt worden of gesnoeid waarbij de habitus drastisch wordt veranderd.

Meldingen

Wij vragen gedurende deze periode geen meldingen te maken van gevallen blad aangezien het ruimen van blad een doorlopend proces is. Wanneer na de bladcampagne blad blijft liggen of u verdere meldingen heeft ten aanzien van het beheer van de openbare ruimte maak dan een melding via de gemeentelijke fixi-app.

Laatste nieuws herfst in Beekdaelen