Welke jongeren uit Beekdaelen verdienen er volgens jou een lintje?

Volwassenen krijgen vaak een onderscheiding van de burgemeester of zélfs van de Koning. Mensen die bijvoorbeeld iemands leven hebben gered, een nieuwe uitvinding hebben gedaan of een super record hebben gevestigd!

Kinderen en jongeren worden hierbij nog wel eens vergeten. En dat terwijl er ook jongeren zijn die het goede voorbeeld geven aan volwassenen en andere kinderen. Daarom is er in de gemeente Beekdaelen ook voor jongeren een lintje.

Voor wie is het jongerenlintje?

Voor alle kinderen en jongeren tot 23 jaar die zich vrijwillig inzetten voor anderen, voor de gemeenschap in de gemeente Beekdaelen of die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Bijvoorbeeld een kind of jongere die:

 • iets heldhaftigs heeft gedaan zoals bijvoorbeeld een dier gered
 • zich vrijwillig heeft ingezet voor een goed doel
 • zieke/oudere mensen heeft geholpen bijvoorbeeld in de tijd van de Coronamaatregelen
 • een bijzondere (sport)prestatie heeft geleverd

Hoe meld je iemand aan?

Iedereen kan een kind/jongere aanmelden via het digitale aanmeldformulier of via het schriftelijke aanmeldformulier. Het schriftelijk aanmeldformulier kan worden opgehaald bij de receptie in de gemeentehuizen in Nuth en Schinnen. Aanmelden kan ieder jaar tot en met medio september.

Het is belangrijk om bij de aanmelding ten minste twee personen op te geven die het eens zijn met de voordracht en die zelf - in een brief of bijlage - opschrijven waarom de voorgedragen jongere een lintje verdient. Deze brieven of bijlagen lever je samen met het voordrachtformulier in. Als je jonger dan 18 bent, vraag dan aan je ouders/verzorgers om jouw voordracht goed te keuren.

Spelregels

Degene die je aanmeldt, moet aan een aantal voorwaarden voldoen

 • hij/zij is jonger dan 23 jaar op het moment van de bijzondere prestatie
 • de inzet voor een ander of voor de gemeente Beekdaelen is vrijwillig
 • de jongere is door zijn/haar daad een voorbeeld voor anderen
 • hij/zij woont in de gemeente Beekdaelen en is van onbesproken gedrag
 • hij/zij mag ook afkomstig zijn uit een andere gemeente maar de prestatie moet in de gemeente Beekdaelen zijn geleverd
 • zijn/haar inzet is niet al eerder of op een andere manier beloond
 • de inzet duurde minimaal een half jaar in het afgelopen jaar of het ging om een éénmalige bijzondere prestatie

Voor meer informatie kun je de ‘Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Beekdaelen houdende regels omtrent toekennen jongerenlintje’ bekijken.

Uitreiking jongerenlintje

Rond 20 november (de internationale dag van de rechten van het kind) worden de lintjes uitgereikt. Een jury beoordeelt welk kind/jongere een lintje krijgt.

Even voorstellen

Deze jongeren hebben al vanwege een bijzondere prestatie of uitzonderlijke inzet binnen de gemeenschap een lintje gekregen.

Tim Meijs (Jongerenlintje in 2019)

“Ik doe nog steeds met veel plezier en passie vrijwilligerswerk bij het JIS en sportvereniging SVO. Ik realiseerde mij na het krijgen van het jongerenlintje dat je werk erg gewaardeerd wordt en hoe belangrijk vrijwilligerswerk is binnen de maatschappij.”

We hebben Tim een aantal vragen gesteld over het jongerenlintje. Zijn antwoorden lees je hier.

​Sem Janssen (Jongerenlintje in 2019)

“Ik ben nog steeds actief als vrijwilliger bij het JIS. Het krijgen van een jongerenlintje vond ik een hele eer. Ik had er zelf nooit zo tegenaan gekeken en zag de dingen die ik deed na zoveel jaren eigenlijk als normaal.”

We hebben Sem een aantal vragen gesteld over het jongerenlintje. Zijn antwoorden lees je hier.

Dylano Driessens (Jongerenlintje in 2019)

“Ik vind cultuur heel belangrijk en wil graag helpen om dit in stand te houden. Als lid van de fanfare en de schutterij in ons dorp en heb ik meerdere solistenconcoursen en kampioenschappen gewonnen. Toen ik merkte dat ik een jongerenlintje kreeg, vond ik dat vet gaaf!”

We hebben Dylano een aantal vragen gesteld over het jongerenlintje. Zijn antwoorden lees je hier.

​Noah Marissen (Jongerenlintje in 2020)

“Op jonge leeftijd ben ik gestart met een idee dat inmiddels is uitgegroeid tot een mooi project. Ik ben nog steeds betrokken bij Park West-Einde en zorg dat het park netjes blijft. Ik hoop vooral dat er meerdere jongeren zijn die van een idee een initiatief maken.”

We hebben Noah een aantal vragen gesteld over het jongerenlintje. Zijn antwoorden lees je hier.

Anne Houtvast (2021)

“Ik heb het jongerenlintje mogen ontvangen omdat ik op meerdere plaatsen vrijwilligerswerk uitvoer. In eerste instantie dacht ik, och ik vind dit toch allemaal leuk om te doen dus dan hoef ik daar niet persé iets voor te krijgen. Later toen de rust weer een beetje terug was vond ik het toch erg bijzonder.”

We hebben Anne een aantal vragen gesteld over het jongerenlintje. Haar antwoorden lees je hier.

Een pluim voor alle jongeren in onze gemeente

De burgemeester heeft in 2021 een persoonlijke videoboodschap opgenomen voor alle jongeren in de gemeente Beekdaelen. Nieuwsgierig naar zijn boodschap? Bekijk dan onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=qhK8XA8J_OE

Heeft u gevonden wat u zocht?