Onlangs is de Stimuleringslening Duurzaam Thuis toegankelijker gemaakt voor eigenaren van monumentale woonhuizen.

Het gaat hierbij om panden met de status rijksmonument of gemeentelijk monument met als huidige geregistreerde functie ‘woonfunctie’ (o.b.v. Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Behoort uw woning tot deze groep? Dan gelden er voor u sinds 23 februari 2022 versoepelingen ten aanzien van energiebesparende maatregelen voor uw monumentale woonhuis. Benieuwd welke gewijzigde en nieuwe verduurzamingsmaatregelingen voor u als eigenaar van een monumentaal woonhuis onder deze regeling vallen? Zie hiervoor het Wijzigingsbesluit Nadere regels Verordening leningen Duurzaam Thuis.(externe link)

Duurzame Monumenten adviseur

Hoe maakt u een gebouw toekomstbestendig met behoud van de monumentale waarde? Dit vraagt om maatwerk, want ieder monument is anders. Met een duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur (te financieren vanuit de Stimuleringslening Duurzaam Thuis) krijgt u een advies op maat voor uw monument. Vind uw DuMo-adviseurs in het overzicht van DuMo-adviseurs(externe link) van het Restauratiefonds.

Hoe vindt u het juiste bedrijf voor de uitvoering?

U begint met het zoeken van een bedrijf dat de maatregelen voor u kan uitvoeren. Het is aan te raden om bij meerdere bedrijven offertes op de vragen. Bij het beoordelen van het bedrijf kan het helpen om bij het bedrijf om referenties van andere soortgelijke uitgevoerde projecten te vragen. Zie een overzicht van door de ERM (Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorgen) erkende bedrijven(externe link).

Wilt u weten of u een vergunning nodig hebt voor de door u gewenste maatregel(en)?

Meer informatie vindt u op: monument of neem contact op met een van de gemeentelijke erfgoedadviseurs.