Het is oorlog in Oekraïne. Ook in Beekdaelen houdt dit veel mensen bezig. Er zijn gevluchte Oekraïners naar Nederland gekomen, ook naar Beekdaelen. De situatie is nog steeds erg onzeker en verandert met de dag. Hierdoor is het lastig om concreet aan te geven met welke aantallen vluchtelingen Nederland rekening moet houden. Wel is er vanuit het kabinet een oproep gedaan aan alle veiligheidsregio’s voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook in Beekdaelen vangen we daarom Oekraïense vluchtelingen op.

Stand van zaken gemeente Beekdaelen 23-11-2023

Er zijn op dit moment 6 opvangplekken in Beekdaelen:

  • Vaesrade, de voormalige basisschool aan Op de Vijf bunder: 30 personen
  • Doenrade, de voormalige kantine van VV Doenrade aan de Valderensweg: 12 personen
  • Bingelrade, de voormalige pastorie aan de Dorpstraat: 10 personen
  • Oirsbeek, bovenwoning Schepenbank: 6 personen
  • Schinveld, het voormalige gemeentehuis aan de Kloosterlaan 7: 62 personen
  • Hulsberg, de woning aan de Diepestraat 16: 14 personen

In Vaesrade zijn de eerste bewoners ingetrokken op dinsdag 29 maart 2022, in Doenrade op woensdag 20 april 2022, in Bingelrade op dinsdag 7 juni 2022 en in Schinveld begin oktober 2022. In november 2023 zijn er nog 31 plekken bijgekomen. De beschikking over een extra vleugel in het voormalige gemeentehuis in Schinveld leverde hier 17 plekken op. Verder werden er 14 nieuwe plekken gecreëerd in Hulsberg. Er is nog geen informatie over de duur van de opvang.

Oekraïners die zich melden worden in eerste instantie doorverwezen naar een regionale doorstroomlocatie. Hier vindt de eerste inventarisatie van de hulpvraag plaats, waarna er gericht hulp geboden kan worden.

Praktische informatie

Landelijk

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veel gestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hulp bieden

Er is inmiddels een vaste groep vrijwilligers die zich op de locaties van Beekdaelen bezighoudt met de ondersteuning van de Oekraïense bewoners. Wilt u hierbij meehelpen? Neem dan contact op via vrijwilligerscentralebeekdaelen@cmww.nl.

Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Takecarebnb is een organisatie die gastgezinnen zoekt en begeleidt. Op hun site vindt u informatie over het opvangen van vluchtelingen, wat hierbij komt kijken en hoe u zich aan kunt melden.

Verblijf in Nederland voor vluchtelingen uit Oekraïne

Op de website van de Immigratie en Naturalisatiedienst staat actuele informatie over de gevolgen voor verblijf en aanvragen voor mensen die uit Oekraïne komen.
Let op: Vluchtelingen zijn kwetsbaar om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. In onderstaande flyers leest u waar u alert op moet zijn.

Vragen aan de gemeente?

Vragen over dit onderwerp kunt u stellen via gemeente@beekdaelen.nl. Ook telefonisch kunt u uw vragen stellen via het algemene nummer van de gemeente Beekdaelen: 088 450 20 00

Veelgestelde vragen

Wij hebben veelgestelde vragen en de antwoorden daarop voor u op een rij gezet. Naar de veelgestelde vragen over de situatie in de Oekraïne.

Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Neem dan contact op via gemeente@beekdaelen.nl.

ДОТРИМУЙТЕСЬ БЕЗПЕКИ!

Війна в Україні змусила багатьох жінок, дітей і чоловіків залишити свою країну. Перебуваючи в такому вразливому стані, вони можуть стати жертвами торгівлі людьми й експлуатації. Тому CoMensha у співпраці з іншими організаціями розробила інформаційний листок. Флаєр доступний голландською, англійською та українською мовами.

BE SAFE ON THE RUN!

Because of the war in Ukraine, women, children and men are fleeing. They are vulnerable to becoming victims of human trafficking and exploitation. Many people offer help, but unfortunately not everyone can be trusted. Therefore, CoMensha has developed an information leaflet in collaboration with other organizations. The flyer is available in Dutch, English and Ukrainian. 

WEES VEILIG OP DE VLUCHT!

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. De flyer is beschikbaar in Nederlands, Engels en Oekraïens.