U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig.  U vraagt een rijbewijs op afspraak aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen.

Vanaf 1 december 2021 is het mogelijk om uw rijbewijs online te verlengen bij de RDW.

Rijbewijs online verlengen bij RDW

U hoeft dan nog maar één keer naar het gemeentehuis te komen in plaats van twee keer: alleen om het rijbewijs op te halen. U regelt de verlening makkelijk en snel via de website van de RDW. Lees hier meer informatie over het online verlengen van uw rijbewijs.  

Rijbewijs online verlengen via RDW

Rijbewijs aanvragen of verlengen op het gemeentehuis

Maak een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen

Maak een afhaalafspraak om uw rijbewijs af te halen

Wegens de geldende coronamaatregelen en om drukte aan de balies te voorkomen, willen we u verzoeken om alleen een afspraak te maken als dit echt noodzakelijk is.

In verband met de coronacrisis zijn rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Lees het nieuwsbericht.

Tarieven reisdocumenten
Product Leeftijd kost Toeslag bij spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
Rijbewijs 65 of jonger € 41,00 € 34,10 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijs tussen 65 en 70 jaar € 41,00 € 34,10 is tot 75e verjaardag geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijs tussen 70 en 75 jaar € 41,00 € 34,10 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijs ouder dan 75 jaar € 41,00 € 34,10 is maximaal 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur

Goed om te weten: ben je jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw kind die jonger is dan 18 jaar? Dan zijn er andere regels. Hieronder op deze pagina leest u daar meer over. 

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Wat moet ik doen?

 • U moet geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR.
 • U vraagt een rijbewijs persoonlijk op afspraak aan bij de gemeente.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk na 5 werkdagen op afspraak af bij de gemeente. Neem uw oude rijbewijs mee.
 • Wordt u 75 jaar? Vraag dan ruim van tevoren een gezondheidsverklaring online aan via het CBR of bij de gemeente.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u met spoed een nieuw rijbewijs nodig, bel dan voor een afspraak. Indien het rijbewijs voor 12.00 uur is aangevraagd, kan het de volgende werkdag opgehaald worden. Voor een spoedaanvraag worden extra kosten in rekening gebracht.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Geef de vermissing van uw rijbewijs direct online door bij de RDW; daardoor is het rijbewijs meteen ongeldig. Dit kan 24 uur per dag; u heeft hiervoor een DigiD nodig.
 • Ook kunt u uw vermissing melden bij de gemeente en een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Een van uw ouders kan bijvoorbeeld coach worden. U mag maximaal 5 coaches hebben. Dit regelt u als volgt:

 • De coaches moeten zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW).
 • Nadat de coaches zich hebben geregistreerd, vraagt u een begeleiderspas aan.
 • Nadat u de begeleiderpas ontvangen hebt, kunt u uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Wat moet ik meenemen?

 • Een recente pasfoto van maximaal zes maanden oud, in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. In gemeentehuis Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat (let op: in de automaat kunt u enkel contactloos of contant á 7 euro betalen).
 • Een pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Aanvullende informatie

Beginnersrijbewijs

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Heeft u gevonden wat u zocht?