U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig.  U vraagt een rijbewijs op afspraak aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen.

Vanaf 1 december 2021 is het mogelijk om uw rijbewijs online te verlengen bij de RDW.

Rijbewijs online verlengen bij RDW

U hoeft dan nog maar één keer naar het gemeentehuis te komen in plaats van twee keer: alleen om het rijbewijs op te halen. U regelt de verlening makkelijk en snel via de website van de RDW. Lees hier meer informatie over het online verlengen van uw rijbewijs.  

Let op: houdt bij het afhalen van uw rijbewijs rekening met de openingstijden van onze gemeentehuizen. Indien u het rijbewijs snel wilt komen afhalen, raden we u aan om voor afhaallocatie Nuth te kiezen. Tijdens de zomerperiode is het enkel mogelijk om het aangevraagde rijbewijs in Nuth op te halen.

Rijbewijs online verlengen via RDW

Rijbewijs online aanvragen of verlengen via gemeentelijke website

Indien online verlengen via de RDW niet mogelijk is kunt u de aanvraag van een rijbewijs al gedeeltelijk online regelen.

Let op: na de digitale aanvraag dient u altijd naar het gemeentehuis te komen om het aanvraagformulier te tekenen en de pasfoto (niet ouder dan een half jaar) in te leveren. Tijdens het online aanvragen kunt u direct een afspraak inplannen.

Rijbewijs online aanvragen via gemeentelijke website aanvragen via DigiD 

Beschikt u niet over een DigiD inlog dient u een afspraak te maken om uw aanvraag persoonlijk te regelen.

Rijbewijs aanvragen of verlengen op het gemeentehuis

Maak een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen

Maak een afhaalafspraak om uw rijbewijs af te halen

In verband met de coronacrisis zijn rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Lees het nieuwsbericht(externe link).

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostToeslag bij spoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Rijbewijs65 of jonger€ 41,60€ 34,10is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijstussen 65 en 70 jaar€ 41,60€ 34,10is tot 75e verjaardag geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijstussen 70 en 75 jaar€ 41,60€ 34,10is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur
Rijbewijsouder dan 75 jaar€ 41,60€ 34,10is maximaal 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12.00 uur

Goed om te weten: ben je jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort of ID-kaart aan voor uw kind die jonger is dan 18 jaar? Dan zijn er andere regels. Hieronder op deze pagina leest u daar meer over. 

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Wat moet ik doen?

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u met spoed een nieuw rijbewijs nodig, bel dan voor een afspraak,  Indien het rijbewijs voor 12.00 uur is aangevraagd, kan het de volgende werkdag opgehaald worden. Dit is enkel mogelijk aan de servicebalie in Nuth. Voor een spoedaanvraag worden extra kosten in rekening gebracht.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Geef de vermissing van uw rijbewijs direct online door bij de RDW(externe link); daardoor is het rijbewijs meteen ongeldig. Dit kan 24 uur per dag; u heeft hiervoor een DigiD nodig.
 • Ook kunt u uw vermissing melden bij de gemeente en een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Een van uw ouders kan bijvoorbeeld coach worden. U mag maximaal 5 coaches hebben. Dit regelt u als volgt:

 • De coaches moeten zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW).
 • Nadat de coaches zich hebben geregistreerd, vraagt u een begeleiderspas aan.
 • Nadat u de begeleiderpas ontvangen hebt, kunt u uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Wat moet ik meenemen?

 • Een recente pasfoto van maximaal zes maanden oud, in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s(externe link). In de gemeentehuizen van Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat (let op: in de automaat kunt u enkel contactloos of contant á 7 euro betalen). 
 • Een pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Aanvullende informatie

Beginnersrijbewijs

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Dit is alleen mogelijk op de locatie Nuth. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Heeft u gevonden wat u zocht?