Op de helling van het Geleenbeekdal, net zuidelijk van Sweikhuizen, ligt het Stammenderbos. Dit stukje Natura 2000 gebied wordt de aankomende weken aangepakt. 

Het doel is om Amerikaanse vogelkers, een exotische boomsoort, uit het bos te verwijderen. Deze zorgt er namelijk voor dat planten- en diersoorten die van nature in het bos voorkomen worden verdrongen. Alleen het kappen van de Amerikaanse vogelkers is hiervoor niet voldoende, dan groeit deze namelijk weer terug. Daarom worden ook inheemse boom- en struiksoorten in het bos aangeplant die van nature op soortgelijke locaties voorkomen. Deze zullen op termijn de concurrentie aangaan met de Amerikaanse vogelkers, zodat deze zich niet zomaar kan uitbreiden. 

Tevens wordt de ‘holle weg’ in het bos, die door verschillende obstakels voor wandelaars ontoegankelijk is geworden, weer bewandelbaar gemaakt. De wirwar aan paadjes die in het bos bestaat wordt ook aangepakt door hier boom- en struiksoorten op aan te planten. Dit alles zorgt ervoor dat het gebied zich kan gaan ontwikkelen naar een bos met een hoge biodiversiteitswaarde. Een bos dat weerbaar is met het oog op de toekomst. De werkzaamheden worden in opdracht van de eigenaren van het stuk bos uitgevoerd in de periode van eind februari tot eind maart. 

Aanmelden digitale nieuwsbrief

Wilt u ook elke twee weken het laatste nieuws van de gemeente Beekdaelen in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan via de onderstaande link!

Aanmelden digitale nieuwsbrief

Lees meer over aanmelden digitale nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht?