Op deze pagina vindt u meer informatie over het deelproject Bekerbaan en Torenstraat. Gedurende het project wordt de informatie op deze projectpagina bijgewerkt.  Neem daarom regelmatig een kijkje, zodat u op de hoogte blijft van de voortgang.

Bewoners in het projectgebied worden tevens per nieuwsbrief geïnformeerd en op de hoogte gebracht.

Wat gaan we doen?

Dit project is een onderdeel van het project Blauwe Ader: Schimmert. Om de wateroverlast in Schimmert tegen te gaan wordt een nieuw gescheiden rioolstelsel aangelegd. Dit houdt in dat het vuilwater van de woningen en het regenwater gesplitst wordt opgevangen. De blauwe ader dient voor het afvoeren van het regenwater. De buis wordt niet alleen groter maar het water wordt ook weggevoerd naar buffers aan de rand van het dorp. Hierdoor kan het water terug in de bodem zakken. Alleen het vuilwater van de huizen wordt nog naar de waterzuivering gebracht. Door dit gescheiden stelsel kan er bij hevige regenbuien meer water afgevoerd worden waardoor de kans op wateroverlast in de toekomst veel kleiner is.

Naast de riolering wordt bij dit project ook de straat opnieuw ingericht. De aanleiding hiervoor is het besluit om alle wegen binnen de bebouwde kom af te  waarderen naar 30 km/h en de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook biedt dit de mogelijkheid om meer groen aan te brengen in de straat. Alle uitgangspunten voor het ontwerp zijn terug te vinden in de presentatie van de eerste bewonersavond. De presentatie kunt u onderaan deze pagina vinden onder het kopje ‘Documenten’.

Participatie

Samen met ingenieursbureau RA+ ingenieurs wordt een nieuw ontwerp ontwikkeld voor de Bekerbaan en de Torenstraat. Wij vinden het belangrijk om de omgeving actief te betrekken bij deze veranderingen, omdat de buitenruimte van en voor ons allemaal is. Als gebruiker bent u immers de expert van dit gebied. Uw kennis en ervaring wordt enorm gewaardeerd en daarom willen we graag van u horen. Dit kan tijdens de informatiebijeenkomsten of door deel te nemen aan de klankbordgroep.

We begrijpen dat deze vorm van samenwerking voor beide partijen (gemeente en bewoners) soms even wennen kan zijn. Belangrijk bij deze processen is dat we ons realiseren dat bij een ontwerp wensen en behoeften verzameld worden van verschillende partijen. Hier moeten we allemaal rekening mee houden.

Planning

  • 20 maart 2024: 1e informatiebijeenkomst
    Alle belanghebbenden, omwonenden en gebruikers die zich hebben aangemeld zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen. Doel van deze bijeenkomst is om een presentatie te geven over de inhoud van het project én het ophalen van input bij bewoners over de knelpunten binnen het projectgebied.
  • 10 april 2024: 1e sessie klankbordgroep
    Door middel van een maquette gaat u samen met de adviseurs van de gemeente en RA+ ingenieurs kijken wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw ontwerp.
  • Heden tot december 2024: ontwerptraject
    Na de eerste klankbordsessie wordt een schetsontwerp uitgewerkt. Dit wordt besproken tijdens een tweede klankbordsessie. Hieruit volgt een voorlopig ontwerp. Dit wordt gepresenteerd aan de hele omgeving, zodat u kunt aangeven hoe het ontwerp wordt ontvangen.
  • januari 2025- mei 2025: technische voorbereiding en keuzetraject aannemer (aanbesteding)
  • juli-augustus (voor bouwvak) 2025: aanleg waterbuffer oud sportterrein
  • september 2025 (na bouwvak) start werkzaamheden Bekerbaan/ Torenstraat
    Dit wordt in fases gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. De aannemer maakt een plan waar u tijdig over wordt geïnformeerd.
  • juli/augustus 2026 (voor de bouwvak): verwacht einde werkzaamheden

Communicatie

Alle communicatie, die gedurende het project wordt verstuurd of gedeeld tijdens een informatieavond, vindt u hieronder terug.