Door de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen vervalt per 25 februari een aantal maatregelen in het stemlokaal, waaronder de mondkapjesplicht en het verplicht houden van 1,5 meter afstand.

Iedereen moet zich veilig voelen om te kunnen stemmen

Dat betekent dat de stemlokalen wel zoveel mogelijk worden ingericht dat iedereen die dat wil altijd voldoende afstand kan houden. Er zijn kuchschermen aanwezig en de handcontactpunten in het stemlokaal worden regelmatig schoongemaakt. Kiezers kunnen hun handen desinfecteren bij de ingang en er is een 4e stembureaulid aanwezig dat kiezers welkom heet en uitleg kan geven. 

Kiezers die dat willen mogen uiteraard ook een mondkapje dragen in het stemlokaal. Zij doen het mondkapje alleen even af zodat het stembureau-lid de identiteit kan controleren.

Verder blijven de basismaatregelen gelden

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf thuis en laat u testen. U kunt iemand anders vragen om voor u te gaan stemmen. Dat kan door de achterkant van de stempas in te vullen. En de stempas en een kopie van het identiteitsbewijs mee te geven aan de kiezer die gaat stemmen.

Zo zorgen we dat iedereen veilig kan stemmen!