Herontwikkeling voormalig Rector Raevenhuis Sweikhuizen

Gemeente Beekdaelen heeft in de dorpskern Sweikhuizen het voornemen om een nieuwe ontmoetingsruimte en woningen te bouwen ter plaatse van Bergstraat 80.

Stichting Rector Raevenhuis, de dorpsraad en de gemeente hebben samen gezocht naar een passende oplossing daarvoor. Op 11 juni 2024 heeft de raad van gemeente Beekdaelen ingestemd voor onder meer het uitwerken en in procedure brengen van een wijziging van het omgevingsplan voor het terrein in Sweikhuizen.

Waarom voeren we deze werkzaamheden uit?

Het huidige gemeenschapshuis, het Rector Raevenhuis, is te groot en verouderd. Het is de bedoeling om op de plek van het huidige gemeenschapshuis een nieuwe ontmoetingsruimte te bouwen in combinatie met woningen.

Luchtfoto herontwikkelgebied voormalig Rector Raevenshuis Sweikhuizen

Doel en uitgangspunten

Het doel van de nieuwe plannen is om een plek te creëren waar inwoners en verenigingen graag komen. De gemeenteraad van Beekdaelen vindt dat Sweikhuizen zo'n ontmoetingsruimte verdient en heeft geld beschikbaar gesteld voor de verdere uitwerking, gericht op:

  • Behoud van leefbaarheid en vitaliteit in de kern Sweikhuizen.
  • Herstel dorpskern met wonen, maatschappelijke functie en openbaar groen passend bij de maat en schaal van Sweikhuizen.
  • ‘Dorpshoes’ als kleinschalig alternatief voor het te slopen Rector Raevenhuis.
  • Onderdak voor vereniging en dorpsactiviteiten.
  • Vertaling van woonwensen van inwoners uit Sweikhuizen naar bouw.

Participatie: Samen maken we Beekdaelen

Er wordt een nieuw ontwerp ontwikkeld voor herstructurering van het plangebied. Voordat we een besluit nemen om het plan verder uit te werken en aan te passen in het omgevingsplan, kijken we eerst goed naar de gevolgen voor de omgeving en de belangen van inwoners. We vinden het belangrijk om de omgeving te betrekken bij deze veranderingen, omdat de fysieke leefomgeving van en voor ons allemaal is.

Met de stichting Rector Raevenhuis en de dorpsraad zijn in nauw overleg de plannen tot stand gekomen. Ook de kennis en ervaringen van de bewoners zijn meegenomen in de planvorming en worden enorm gewaardeerd.

Inloopbijeenkomsten

Er zijn afgelopen periode 2 inloopbijeenkomsten georganiseerd. Hiervoor hebben de inwoners een uitnodigingsbrief ontvangen.

De eerste inloopbijeenkomst voor de direct omwonenden vond plaats op 20 februari 2025 en de tweede inloopbijeenkomst op 25 maart 2025, beide in het gemeenschapshuis Rector Raeven in Sweikhuizen. Naar aanleiding van de bijeenkomst is er een ‘Rapportage dialoog planvoornemen’ opgesteld en zijn er aanpassingen gedaan in het voorlopig kavelpaspoort.

Op dinsdag 22 april 2025 heeft het college van B&W van gemeente Beekdaelen het kavelpaspoort definitief vastgesteld.

Definitief kavelpaspoort tekstuele toelichting kaart

Kavelpaspoort Rector Raevenhuis in Sweikhuizen.

  • Bouwonderdeel A: Maximaal 1 woonlaag met kap. Bouwhoogte maximaal 9 meter. Met openbare / ondergrondse parkeervoorziening.
  • Bouwonderdeel B: Maximaal 2 woonlagen met kap. Bouwhoogte maximaal 13 meter. Mogelijke locatie Dorpshoes.

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u antwoord op vragen over de herontwikkeling. In de Rapportage dialoog planvoornemen vindt u een nog uitgebreidere vraag en antwoordlijst.

1. Waarom is dit project nodig voor ons dorp?

Het project voorziet in de behoefte aan een moderne ontmoetingsruimte voor de gemeenschap en helpt tegelijkertijd het woningtekort in de dorpskern te verlichten. Deze woningen zijn daarmee met name bedoeld voor de eigen behoefte van Sweikhuizen en om de ‘doorstroming’ op gang te brengen.

2. Hoe wordt het ontwerp van het gemeenschapshuis en de woningen bepaald?

Het ontwerp (in de vorm van een kavelpaspoort) maakt onderdeel uit van het aanbestedingsproces waarin de kaders (randvoorwaarden en uitgangspunten) zijn meegenomen. Deze kaders zijn de basis voor een potentiële projectontwikkelaar om voor het gebied in te schrijven en op basis hiervan een concreet plan of ontwerp uit te werken. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de dorpsidentiteit, functionaliteit en duurzaamheid.

3. Voor wie zijn de woningen bedoeld?

De woningen worden gericht op verschillende doelgroepen, zoals starters, jonge gezinnen en senioren, zodat het project een brede bijdrage levert aan de leefbaarheid van het dorp en daarmee de ‘doorstroming’ in de woningmarkt op gang brengt.

4. Hoe wordt ervoor gezorgd dat het gemeenschapshuis toegankelijk is voor iedereen?

De ontmoetingsruimte wordt ontworpen met aandacht voor toegankelijkheid, inclusieve voorzieningen voor mensen met een beperking en multifunctioneel voor diverse activiteiten.

5. Wat gebeurt er met de huidige functies van het Rector Raevenhuis?

De huidige functies worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de nieuwe ontmoetingsruimte. Dit wordt gedaan in overleg met de (huidige en eventueel nieuwe) gebruikers van het de ruimte.

6. Wanneer worden de woningen gerealiseerd en wat is een TAM-omgevingsplan?

Wanneer de woningen gerealiseerd worden is op dit moment nog niet bekend. Eén van de voorwaarden voor het kunnen realiseren van woningen is een in werking getreden en onherroepelijk TAM-omgevingsplan.

Wat is een TAM-omgevingsplan?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Onder de Omgevingswet is het begrip “bestemmingsplan” komen te vervallen. Onder de Omgevingswet wordt van gemeenten verwacht dat zij een “omgevingsplan” voor het gehele grondgebied van de gemeente gaan vaststellen. Daartoe hebben gemeenten tot 2032 de tijd. Om in de tussenliggende periode plannen mogelijk te maken zijn er verschillende instrumenten in de wet opgenomen. Eén ervan is het TAM-omgevingsplan. Eenvoudig gesteld is dat een “bestemmingsplan, gebaseerd op de principes van de Omgevingswet”, waarmee het omgevingsplan gewijzigd wordt.

7. Hoe verloopt de procedure na de inloopbijeenkomsten en wanneer kan er een zienswijze worden ingediend?

De opbrengst van het participatieproces (Rapportage dialoog planvoornemen) is een bijlage bij het TAM-omgevingsplan. De gemeente zal het TAM-omgevingsplan in procedure brengen, met de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Wij verwachten dat dit in het derde kwartaal 2025 zal plaatsvinden.

8. Hoe verloopt de procedure van het TAM-omgevingsplan?

Een TAM-omgevingsplan doorloopt dezelfde procedure als voorheen het bestemmingsplan, namelijk artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Hierbij zijn de volgende fasen te onderscheiden:

Het ontwerp TAM-omgevingsplan

De gemeente publiceert het plan en legt het ontwerp TAM-omgevingsplan met bijbehorende stukken 6 weken ter inzage. Iedereen kan dan zienswijzen inbrengen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling.

Vaststelling TAM-omgevingsplan

De gemeente stelt een nota van zienswijzen op waarin de ingekomen zienswijzen zijn samengevat en voorzien zijn van een gemeentelijk standpunt. Op basis hiervan kan een zienswijze gegrond of ongegrond zijn. Indien de zienswijze gegrond is wordt tevens aangeven welke consequenties dit heeft voor het TAM-omgevingsplan. Op basis van de nota van zienswijzen wordt het TAM-omgevingsplan aangepast ten behoeve van de vaststelling. Nadat het TAM-omgevingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad wordt het opnieuw gepubliceerd en voor 6 weken ter inzage gelegd in het kader van de beroepstermijn.

Beroepstermijn

In de beroepstermijn van 6 weken bestaat de mogelijkheid voor belanghebbenden om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. 
Het TAM-omgevingsplan treedt in werking na de beroepstermijn. Als er geen beroepen zijn ingediend is het tevens onherroepelijk. Indien er wel beroepen zijn ingediend wordt het plan pas onherroepelijk als de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Echter is dit wel afhankelijk van de uitspraak natuurlijk.

9. Wanneer worden de woningen gerealiseerd?

Daar kan op dit moment nog niets over gezegd worden. Eén van de voorwaarden voor het kunnen realiseren van woningen is een in werking getreden en onherroepelijk TAM-omgevingsplan.

Meer informatie en contactgegevens

Deze webpagina wordt verder aangevuld zodra er nieuwe informatie bekend en beschikbaar is.

Heeft u vragen over dit project? Neemt u dan contact op met gemeente Beekdaelen via 088–450 2000 of gemeente@beekdaelen.nl onder vermelding van ‘Herontwikkeling voormalig Rector Raevenhuis Sweikhuizen’.

Heeft u gevonden wat u zocht?