Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een paspoort online of op afspraak aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort afhalen of laten thuisbezorgen.

De aanvraag van een identiteitskaart kunt u gedeeltelijk online regelen.

DigiD linkIdentiteitskaart online aanvragen

Let op: na de digitale aanvraag dient u altijd naar het gemeentehuis te komen om het aanvraagformulier te tekenen en de pasfoto (niet ouder dan een half jaar) in te leveren. Tijdens het online aanvragen kunt u direct een afspraak inplannen.

Hoe werkt het?

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. Als u jonger bent dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Inloggen bij de overheid

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app(externe link) maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Wat moet ik doen?

 • U vraagt de identiteitskaart online of op afspraak aan bij de gemeente.
 • Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt of ophaalt, neemt u uw kind mee.
 • U kunt uw identiteitskaart gratis thuis laten bezorgen of persoonlijk op afspraak ophalen. Lees hier meer informatie over het bezorgen van uw identiteitskaart. 
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.
 • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij de gemeente.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.
 • Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Wat moet ik meenemen?

 • Een recente pasfoto van maximaal zes maanden oud, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link) (schoolfoto's worden niet geaccepteerd). In de gemeentehuizen van Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat, hiervan kan gebruik worden gemaakt tijdens de openingstijden. In de automaten kunt u zowel contactloos met uw pinpas of contant à 8 euro betalen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier 'toestemming afgifte reisdocument minderjarige' (pdf, 515 KB) van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen dan wel bezorgen van hun identiteitskaart.
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link) (schoolfoto's worden niet geaccepteerd). In de gemeentehuizen van Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat, hiervan kan gebruik worden gemaakt tijdens de openingstijden. In de automaten kunt u zowel contactloos met uw pinpas of contant à 8 euro betalen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Wat kost het?

Nederlandse identiteitskaart voor 18 jaar of ouder€ 70,35
Nederlandse identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 37,95
Extra kosten spoedaanvraag€ 53,00

Spoedaanvraag

Heeft u uw reisdocument snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u uw reisdocument voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag afhalen. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk aan de servicebalies op de locatie in Nuth. Het is niet mogelijk om bij een spoedaanvraag uw reisdocument te laten bezorgen.

Heeft u uw oude reisdocument niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Neem hiervoor eerst contact op met gemeente Beekdaelen. 

Heeft u dezelfde dag nog een paspoort nodig? Dan kunt u bij de Koninklijke Marechaussee(externe link) een nooddocument aanvragen.

Heeft u gevonden wat u zocht?