Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link). U vraagt een identiteitskaart online of op afspraak aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Let op: na de digitale aanvraag dient u altijd naar het gemeentehuis te komen om het aanvraagformulier te tekenen en de pasfoto (niet ouder dan een half jaar) in te leveren. Tijdens het online aanvragen kunt u direct een afspraak inplannen.

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).

  Wat kost het?

  Product

  Leeftijd

  Kosten

  Toeslag bij spoedaanvraag

  Geldigheid

  Verwerkingstijd

  Verwerkingstijd bij spoedaanvraag

  Nederlandse identiteitskaart

  18 jaar of ouder

  € 68,50

  € 51,60

  is 10 jaar geldig

  ligt na 5 werkdagen voor u klaar

  ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12 uur s'morgens

  Nederlandse identiteitskaart

  jonger dan 18 jaar

  € 36,95

  € 51,60

  is 5 jaar geldig

  ligt na 5 werkdagen voor u klaar

  ligt na 1 werkdag voor u klaar, indien aangevraagd voor 12 uur s'morgens

  Wat moet ik doen?

  • U vraagt de identiteitskaart online of op afspraak aan bij de gemeente.
  • Als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt of ophaalt, neemt u uw kind mee.
  • U kunt uw identiteitskaart gratis thuis laten bezorgen of persoonlijk op afspraak ophalen. Lees hier meer informatie over het bezorgen van uw identiteitskaart. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. 
  • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.
  • Is uw identiteitskaart (ernstig) beschadigd? Dan vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan. Ook levert u de oude identiteitskaart in bij de gemeente.

  Reizen met kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
  • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.
  • Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

  Wat moet ik meenemen?

  • Een recente pasfoto van maximaal zes maanden oud, die voldoet aan de pasfoto-eisen. In de gemeentehuizen van Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat. In de automaten u zowel contactloos met uw pinpas of contant á 7 euro betalen.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

  Kinderen tot 12 jaar

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier 'toestemming afgifte reisdocument minderjarige' (pdf, 515 KB) van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
  • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen dan wel bezorgen van hun identiteitskaart.
  • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link). In gemeentehuis Nuth en Schinnen staat een pasfotoautomaat (let op: in de automaat kunt u enkel contactloos of contant á 7 euro betalen).
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

  Spoedaanvraag

  Heeft u uw reisdocument snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u uw reisdocument voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag afhalen. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk aan de servicebalies op de locatie in Nuth. Het is niet mogelijk om bij een spoedaanvraag uw reisdocument te laten bezorgen.

  Heeft u uw oude reisdocument niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Neem hiervoor eerst contact op met gemeente Beekdaelen.

  Heeft u dezelfde dag nog een paspoort nodig? Dan kunt u bij de Koninklijke Marechaussee(externe link) een nooddocument aanvragen.

   Is uw paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen?

   Bij een verloren of gestolen reisdocument laat u een verklaring van vermissing door de gemeente opstellen en vraagt u eventueel direct een nieuw identiteitsbewijs aan. Het is niet nodig aangifte te doen bij de politie.

   Een gevonden reisdocument mag wettelijk niet meer worden teruggegeven aan de eigenaar. Om identiteitsfraude te voorkomen moet u een gevonden paspoort of identiteitskaart daarom inleveren bij de gemeente. Wij registeren deze documenten en vernietigen ze daarna.

   Heeft u gevonden wat u zocht?