Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties

Om u goed van dienst te kunnen zijn, gebruiken veel overheidsorganisaties uw gegevens: van de Belastingdienst en UWV tot aan uw gemeente.

Het gaat dan om gegevens van u zelf (burger), maar bijvoorbeeld ook om gegevens van bedrijven en gebouwen. Het is belangrijk dat die gegevens kloppen. Soms gaat er echter iets fout en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Als u denkt dat er iets mis is met uw gegevens, neemt u altijd eerst contact op met de organisatie die verantwoordelijk is voor die gegevens. Komt u er niet uit? Bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is bij welke organisatie u moet zijn? Dan kunt u voor hulp terecht bij het nieuwe Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO).

Wat doet het MFO?

Het MFO helpt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties bij het corrigeren van een fout in een overheidsregistratie. Het MFO:

  • wijst de weg naar de overheidsorganisatie die het onjuiste gegeven kan corrigeren.
  • helpt wanneer de melder er niet uit komt. Dan gaan we aan de slag om de fout en de problemen die daardoor zijn ontstaan, te helpen oplossen.
  • helpt bij het gecorrigeerd krijgen van onjuiste gegevens als er meer dan één overheidsorganisatie bij is betrokken of als het gaat om registratie-overstijgende problemen en fouten.
  • helpt als blijkt dat de gegevens wel kloppen, maar bijvoorbeeld door onjuiste interpretatie voor onbedoelde gevolgen zorgen.
  • helpt de gevolgen van het gebruik van foute gegevens (zoals aanmaningen en boetes) waar mogelijk te stoppen tot de oplossing is bereikt. Zo lang er nog geen oplossing is, doen we er alles aan om te zorgen dat de melder niet verder in de problemen komt. Is de oplossing bereikt, dan helpen we waar mogelijk bij het herstellen van de gevolgen.

Het MFO werkt samen met de melder en álle betrokken overheidsorganisaties, net zo lang tot de gegevens weer kloppen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie, een infographic en een animatievideo met uitleg over het MFO vindt u op www.rvig.nl/mfo. Via deze website kunt u ook een melding doen.

Het MFO is telefonisch bereikbaar via 088 - 900 1000 op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

Het MFO is onderdeel van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Heeft u gevonden wat u zocht?