Samen veur elkaar Nuth

In Nuth is heel wat te doen! Activiteiten die ervoor zorgen dat inwoners elkaar ontmoeten en dat er verbindingen ontstaan. De toepasselijke naam is dan ook: ‘Samen veur elkaar Nuth’. 

Enkele initiatiefnemers en organisaties vertellen op deze pagina niet alleen welke activiteiten er zijn, maar ook hoe inwoners kunnen meedoen.

Dierenpark Nierhoven

Het is een aandoenlijk beeld. Kinderen die dartelen in de wei tussen de pony’s, geiten en kippen en de emoes een aai geven. Dierenpark Nierhoven, dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Nierhoven en Nuth, zorgt voor heel wat vermaak waarbij de liefde voor dieren voorop staat. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Melanie Tullemans, opgeleid tot medewerker maatschappelijke zorg, is de trotse beheerder van het park annex prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud. "Ik geniet als ik de lachende gezichten zie van opa’s en oma’s die hier uren genieten van hoe hun kleinkinderen de dieren vertroetelen."

Vier dagen in de week

Er valt van dinsdag tot en met vrijdag (12.00-15.30 uur) genoeg te beleven: het voederen van de dieren, wandelen met de ezels, knuffelen met de konijnen en van dichtbij ook andere beesten als varkens en schapen bekijken en aanraken. "Veel kinderen maken hier voor het eerst kennis met deze dieren en leren hoe ze leven." Verder worden voor de kleintjes creatieve en spelactiviteiten georganiseerd. Het onderhoud van Dierenpark Nierhoven doet Melanie samen met de vrijwilligers en een groep licht verstandelijk gehandicapten van de gecombineerde dagbesteding.

Ambassadeur

Ook de gedreven vrijwilliger Ben van Dinther heeft het park in zijn hart gesloten en is naast de handige klusjesman een ware ambassadeur. "Ik breng in de buurt en in de gemeente Beekdaelen het dierenpark graag zo breed mogelijk onder de aandacht, zodat inwoners, ondernemers en verenigingen weten wanneer ze er terecht kunnen en wat er te zien is." Naast publicaties en brieven maakte hij een fraaie lay-out voor een brochure over Dierenpark Nierhoven, inmiddels op meerdere plekken te verkrijgen.

Activiteitenkalender

Nu is hij niet voor één gat te vangen. In gesprek met dorpscoördinator Hanneke Reul kwam Ben tot het idee om een impuls te geven aan de gemeenschap in Nuth door tal van activiteiten voortaan te bundelen en zichtbaar te maken voor de inwoners. Voortvarend en met veel enthousiasme werd met tientallen verenigingen en initiatiefnemers contact gelegd. Het resultaat is dat deze verenigingen hun agendatips doorsturen, die door Ben worden verzameld.

De eerste uitgave van zijn hand leverde weliswaar een aanzienlijke papieren kalender op, die op meerdere locaties in Nuth ophangt, maar de volgende uitgave zal compacter zijn.

Wie ook namens een vereniging, stichting of buurtinitiatief een activiteit wil indienen kan de informatie sturen naar Ben van Dinther: benvandinther1947@gmail.com. Vermeld naast de activiteit de volgende gegevens: datum, tijd, locatie en hoe men zich eventueel moet aanmelden. Doe dit tijdig en wel 14 dagen voor het begin van de nieuwe maand.

Doorgeefwinkel Tiendstraat

De naam zegt het al: Doorgeefwinkel Pandje 2e Kansje. In een tijd dat we met z’n allen duurzaam willen leven is een dergelijke winkel vanzelfsprekend geworden. Voor de échte liefhebber van tweedehandsspullen is het een pareltje. Twee dagen per week zorgen Marlene en Frans ervoor dat spullen worden ingenomen en krijgen ze een tijdelijke plek in de woonkamer van de Tiendstraat 52 in Nuth.

In eerste instantie werden op het adres grote meubels afgegeven, maar dat is niet meer te doen. Frans van den Hooven: "We beperken ons nu tot kleine huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, staafmixers, koffiezetapparaten, kruimeldieven en vergelijkbaar. Daarnaast kan het gaan om serviesgoed, glaswerk, vazen of andere kleinere accessoires voor in huis." Alles is gratis af te halen.

Prachtig systeem

Frans doet dit vrijwilligerswerk met veel plezier en ziet dat het werkt! "Inmiddels weten mensen uit Nuth ons goed te vinden. Het is een prachtig en makkelijk systeem en ondertussen wordt er gezellig wat gekletst en een kop koffie gedronken."

Het idee voor een Doorgeefwinkel ontstond na de nodige verhuizingen van bewoners van de Nuinhofwijk, om reden dat hun buurt wordt gerenoveerd. Ook het bewuste pand aan de Tiendstraat kwam leeg te staan en heeft dankzij woningcorporatie Wonen Zuid en de gemeente tijdelijk een nieuwe en bijzondere functie gekregen.

KBO Nuth

De afdeling Nuth van de Katholieke Bond voor Ouderen bloeit als nooit tevoren! Het aantal aanmeldingen voor activiteiten, excursies en dagtochten is hoog en het enthousiasme onder de leden groot. Vaste locatie is Trefcentrum Nuth, waar de woensdagmiddagen zijn gereserveerd voor de leden. Met twee keer in de maand enkele uren gezellig kienen en tijdens de andere woensdagen een gevarieerd programma.

Eenzaamheid

Voorzitster Mariëlle Winnubst: "Dat kunnen lezingen zijn over bijvoorbeeld de Bokkenrijders, internetfraude of reizen, maar ook vieringen rondom Kerstmis, Pasen, carnaval, het Oktoberfeest etc. We combineren dat vrijwel altijd met lekkere hapjes of een feestelijke maaltijd."

Naast het gevarieerde en interessante programma ziet de voorzitster nog een belangrijke reden voor de grote animo. "De eenzaamheid onder oudere inwoners die nog zelfstandig wonen neemt steeds meer toe. Er is een groep ouderen met weinig of geen familie waarvoor je zou wensen dat ze naar een bejaardentehuis kunnen, maar dat is helaas verleden tijd. Wij als KBO proberen met name voor die groep iets te betekenen."

Mariëlle Winnubst steekt de loftrompet over de vrijwilligers, veelal van jonge leeftijd, die zich met hart en ziel inzetten voor de doelgroep. "Dat is voor KBO Nuth en ons als bestuur écht een zegen! Niet alleen tijdens onze gebruikelijke activiteiten zijn ze er bij, maar ook als we uitstapjes en excursies maken. Als bestuur kun je dat gewoonweg niet alleen en ben ik heel blij met zoveel medewerking!"