Het groene landschap is de belangrijkste kernwaarde van de gemeente Beekdaelen. Inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Beekdaelen weten als geen ander wat behouden moet blijven, maar ook wat er ontbreekt.
Met de visie Beekdaelen B(l)oeit (pdf, 1,8 MB) ondersteunen wij daarom grote en kleine initiatieven die een bijdrage leveren aan het beheer en herstel van ons groene en diverse landschap.

Heeft u moeite met het lezen van het document, neem dan contact met ons op via gemeente@beekdaelen.nl of 088 - 450 2000.

Wat is Beekdaelen B(l)oeit?

Gemeente Beekdaelen vindt het belangrijk dat iedere inwoner, organisatie of ondernemer zich bewust is van onze unieke, groene omgeving en gestimuleerd wordt hieraan bij te dragen. We zijn op zoek naar grote en kleine initiatieven die als doel hebben de omgeving groen te houden of groener te maken.

Wilt u bijvoorbeeld een natuurspeelplek creëren in uw buurt, een insectenhotel plaatsen bij uw bedrijf, gezamenlijk zwerfafval opruimen of een moestuin realiseren in uw omgeving? Dan kunt u een aanvraag indienen in het kader van Beekdaelen Bloeit.

Hierna gaat de aannemer die verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van groen in de gemeente Beekdaelen met u het gesprek aan en kijkt samen met u naar de mogelijkheden. Zij adviseren en helpen u met het opstellen van een plan dat past bij uw idee, de omgeving en de mogelijkheden op die plek. Als het plan er ligt en het past binnen de beschikbare budgetten van Beekdaelen B(l)oeit, ondersteunen wij u in (financiële) middelen. De aannemer denkt vervolgens ook weer met u mee over de uitvoering en het mogelijke periodieke onderhoud.

Initiatieven

Nog inspiratie nodig? Kijk dan naar onderstaand filmpje waarin twee initiatieven zich laten zien. Hengelsportvereniging de Vin vertelt over het onderhoud bij visvijver Nierhoven dat ze zelf uit gaan voeren. Ook toont buurtvereniging de Veldjmuus de werkzaamheden rondom de kapel aan de Altaarstraat, waar ook zij het groenonderhoud op zich gaan nemen.

YouTube-film Beekdaelen B(l)oeit(externe link)

Wie kan deelnemen aan Beekdaelen B(l)oeit (de 7 pijlers)

Groene initiatieven zijn er in alle soorten en maten en kunnen voor iedereen iets anders betekenen. Bij Beekdaelen B(l)oeit hebben we daarom 7 pijlers opgezet. Iedere pijler staat voor een persoon of groep die een aanvraag in kan dienen. 

  • Individu (burger), burgercollectief
  • Basisscholen, leerlingen
  • Gemeente, burgers en ondernemers
  • Gemeente en ondernemers
  • Waterbeheerders
  • Agrarische ondernemers
  • Gemeente en terreinbeherende organisaties

Heeft u gevonden wat u zocht?