Interview met wijkagenten Manfred Schrijen en Rob Zirbi
Manfred en Rob zijn de wijkagenten van Schinveld, Bingelrade, Merkelbeek en Jabeek. Ze werken samen om de veiligheid in de regio te waarborgen. Manfred is al vele jaren actief. Rob is onlangs begonnen als wijkagent. Ze zijn nauw betrokken bij de plannen rond het Masterplan 2.0 en delen hun visie op een levendig dorpscentrum. Ook delen ze in het interview een aantal tips voor de Schinveldenaren.
Hoe zijn jullie wijkagent geworden?
Manfred (58) solliciteerde na de middelbare school tijdens zijn diensttijd bij de Rijkspolitie. Na een aantal maanden hoorde hij dat hij was aangenomen voor de opleiding. Alleen... die opleidingsplek was niet Heerlen, maar in Harlingen. Iets te ver om met de brommer naar toe te reizen vanuit Schinveld, het dorp waar Manfred opgegroeid is.
Rob (39) vertelt dat hij als kind altijd al bij de politie wilde en dat hij toen hij solliciteerde moest wachten omdat er geen mensen werden aangenomen. Maar na een paar jaar werd hij toch benaderd en kon hij beginnen met de opleiding op de politieacademie in Eindhoven. Rob is daarnaast als motoragent ook lid van de motor-pool, dat betekent dat hij kan worden ingeroosterd bij grote evenementen (zoals festivals, wielerkoersen, NAVO-top).
Manfred en Rob zijn nu, ongeveer 2 dagen per week, wijkagent in Schinveld, Bingelrade, Merkelbeek en Jabeek. De andere dagen worden zij ingeroosterd voor surveillances en oproepwerk in de hele regio Zuidoost Limburg. Manfred doet dit al vele jaren, Rob is sinds ongeveer een half jaar als wijkagent in voormalig Onderbanken toegevoegd. Er was genoeg werk (meldingen, verborgen criminaliteit, veiligheidsissues) om het als een team te gaan doen.

Werken jullie altijd als duo?
Nee, als we de nieuwe werkroosters maken leggen we onze uren naast elkaar en proberen dan regelmatig om dagdelen samen de straat op te gaan. Maar dat lukt niet altijd. Wel zorgen we voor goede informatie - overdracht via registratie, briefings of 1-1 contact, bijvoorbeeld over casussen of signalen. In voormalig Onderbanken zijn ook andere politiecollega's werkzaam in de surveillance of in de nooddienst, met hen delen we veel actuele informatie. Als wijkagent ben je een soort schakel tussen verschillende collega's en burgers, je kent jouw gebied door en door en wordt door velen om je heen gevoed met informatie.
Jullie weten dat er door de gemeente, samen met inwoners en ondernemers gewerkt wordt aan het Masterplan 2.0 met diverse plannen voor de deelgebieden in het centrum?
Ja, Manfred heeft nauw contact met leden van het gemeentelijke projectteam en loopt -als het lukt- op de donderdagochtend even binnen in Meetpoint. Daar is dan de open inloop en er zijn altijd mensen van het project aanwezig. Ook leidde hij de minister van Binnenlandse Zaken in Schinveld rond. Manfred vindt zo'n inloopplek goed voor het dorp en hoopt dat er in de nieuwbouwplannen ergens plek is voor een dergelijke functie. De nieuwe woningen in het centrum juicht hij toe. Ook al wordt de Beekstraat nooit meer de levendige en drukke centrumstraat (vol horeca en detailhandel) zoals het vroeger was. Het is goed als meer mensen (ouderen en jongeren) in het dorpscentrum wonen. Rob hoopt dat de verkeersdoorstroming in het centrum beter wordt, hij vindt de kruising bij de Bleekplaats gevaarlijk. Daarnaast wenst hij meer gezelligheid en ontmoeting voor alle leeftijden, misschien aantrekkelijke winkels, zoals een bakker (of lunchroom met terras) en op een geschikte plek - iets verder van het centrum- een locatie waar de jeugd zich kan ontmoeten.
Hebben jullie tips voor de Schinveldenaren?
- De Beekstraat en omgeving heeft -zo lijkt het- geen eigen veilige buurtapp (met app-beheerder), misschien zou het goed zijn als een aantal bewoners hiermee aan de slag gaat?
- Blijf zaken melden, desnoods via Meld Misdaad Anoniem. Ook al lijkt het of er soms weinig met meldingen wordt gedaan, ze worden altijd serieus behandeld en onderzocht. Op basis van analyses wordt de inzet en aanpak van de politie bepaald. Melden heeft altijd zin!