De gemeente Beekdaelen is op 1 januari 2019 ontstaan uit een herindeling van de voormalige gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen.

Geschiedenis Onderbanken, Nuth en Schinnen

De voormalige gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen hebben een geschiedenis als het gaat om samenwerken, elkaar versterken en opereren vanuit gelijkwaardigheid. De gemeenten zijn vergelijkbaar qua aard, karakter, identiteit en opgaven. In onze huidige tijd worden steeds meer eisen gesteld aan gemeenten. De omgeving waarin zij opereren en de daarmee samenhangende opgaven worden steeds complexer. Goede samenwerking alleen is niet meer voldoende. Door de herindeling is een sterke, nieuwe gemeente ontstaan die op een kwalitatief goede en krachtige manier de dienstverlening voor de burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kan vormgeven. Een nieuwe aantrekkelijke groene gemeente waarin leven en werken in het landschap centraal staat. Een nieuwe gemeente die voorbereid is op een toekomst waarin steeds meer taken bij de gemeentelijke overheid worden neergelegd en die als grootste plattelandsgemeente van Zuid-Limburg een rol kan spelen in diezelfde regio.

De gemeente Beekdaelen

Beekdaelen is een landelijke en groene gemeente tussen de stedelijke gebieden van de Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg. In Beekdaelen wonen ruim 36.000 mensen in een gebied dat bijna 8.000 hectare groot is. Het landschap, de kernen en de bedrijvigheid zijn de basis voor de ontwikkeling van Beekdaelen. Denk hierbij aan moderne kleinschalige toeristisch-recreatieve, streekgebonden en agrarische bedrijvigheid. De A76 met de aansluiting op de Buitenring is de as waarlangs de bedrijvigheid geconcentreerd is. De nieuwe gemeente vormt een grensgemeente die staat voor een leefbare en groene woonomgeving met een prachtig landschap en in toenemende mate aantrekkingskracht uitoefent op de inwoners uit de omringende stedelijke agglomeraties. De gemeente Beekdaelen bestaat uit vijftien dorpskernen die rijk zijn aan monumenten, zoals hoeven, herenhuizen, kerken, weg- en grafkruizen en waterputten. De oudste dateren uit de Middeleeuwen. De dorpskernen hebben ieder weliswaar hun eigen, maar vergelijkbare culturele verworvenheden en folkloristische manifestaties. Zo vinden er jaarlijks meifeesten plaats, trekken er processies door de dorpen en worden schuttersfeesten en veel andere festiviteiten georganiseerd. Wonen, werken en recreëren binnen de kleinschaligheid van onze kernen zijn belangrijk!

Documenten

  • In de strategische visie ‘Leven in het landschap’ zijn de uitgangspunten en ambities voor de gemeente Beekdaelen geformuleerd.
  • In het voortraject gericht op de fusie van de drie gemeenten Onderbanken-Nuth-Schinnen is in 2017 de ontwikkelagenda ‘Leven en werken in het landschap’ door de drie raden vastgesteld.

Neem contact op via gemeente@beekdaelen.nl als u bovenstaande documenten wil ontvangen.