Uitbreiding asielzoekerscentrum Sweikhuizen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt of het mogelijk is om het azc in Sweikhuizen uit te breiden.

Wat ging vooraf?

In 2021-2022 hebben we op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het COA voor 12 maanden tijdelijke noodopvang in Schinnen gerealiseerd voor 450 asielzoekers. Dit was op het voormalige USAG-terrein aan de Borgerweg in Schinnen. Na twee verzoeken tot verlenging door het ministerie en het COA heeft de raad besloten om te kiezen voor een meer structurele oplossing. Het COA heeft de mogelijkheid gekregen om te onderzoeken of het mogelijk is om het azc in Sweikhuizen uit te breiden met 150 plekken (totale aantal plekken wordt dan 400). 

Stand van zaken

Op 11 juni 2025 heeft het COA een vergunning aangevraagd voor de uitbreiding van het azc. Ook wil het COA het bestaande gebouw verduurzamen en de indeling verbeteren. Gemeente Beekdaelen gaat deze aanvraag beoordelen. Hoe dit proces in zijn werk gaat en hoe u uw inbreng kunt geven, leest u hieronder.

Participatie en proces

Voordat het COA een vergunning heeft aangevraagd voor de uitbreiding van het azc, is al een participatieproces doorlopen. Dat betekent dat het COA vooraf met omwonenden en belanghebbenden in gesprek is gegaan over de plannen. In een participatieverslag heeft het COA vastgelegd wie betrokken zijn, welke zorgen of ideeën zijn gedeeld, en wat daarmee is gedaan.

Het participatieverslag is onderdeel van de vergunningsaanvraag. Zo laat het COA zien hoe mensen betrokken zijn bij het maken van de plannen. De gemeente beoordeelt of die participatie goed is uitgevoerd en of het COA voldoende rekening heeft gehouden met de omgeving. De gemeente organiseert zelf geen aparte bijeenkomsten tijdens de formele procedure. Alle bijeenkomsten vonden plaats in de periode vóór de vergunningsaanvraag, georganiseerd door het COA.

Het plan voor de uitbreiding, inclusief informatie over het doorlopen proces, staat op de website van het COA

Vergunningsprocedure

Hieronder staat op een rij welke stappen horen bij de vergunningsprocedure.

  1. Indienen van de omgevingsvergunning: het COA dient de officiële aanvraag in bij de gemeente. Hier zit een participatieverslag bij.
  2. Bekendmaking van de aanvraag: de gemeente publiceert dat de aanvraag is ontvangen. Dit heet de bekendmaking en deze is te vinden via deze webpagina. Op dat moment kunt u nog niet reageren op de aanvraag.
  3. Bindend advies gemeenteraad: de raad wordt gevraagd om een bindend advies af te geven.
  4. Beoordeling van de aanvraag: de gemeente bekijkt of het plan aan alle regels voldoet en wat met inbreng is gedaan. De gemeente besluit of de vergunning wel of niet wordt verleend.
  5. Inzage en indienen van zienswijzen: de aanvraag en het ontwerpbesluit wordt zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan het plan bekijken en eventueel een zienswijze indienen. Dat is een officiële reactie op het plan. De gemeente neemt de zienswijze mee in de beoordeling van de aanvraag en het definitieve besluit. Uw zienswijze kan eventueel leiden tot aanpassing van het plan of extra voorwaarden, maar niet alle zienswijzen zullen hiertoe leiden.
  6. Mogelijkheid tot beroep: als de vergunning wordt verleend, kunt u formeel beroep instellen bij de rechtbank.

In de Vragen & Antwoorden vindt u verdere informatie over hoe u bijvoorbeeld kunt inspreken tijdens een commissievergadering van de raad en wat gebeurt met een zienswijze. 

Veelgestelde vragen

Onderstaand vindt u antwoorden op veelgestelde vragen hierover.

Hoe kan ik mijn mening geven in dit proces?

U kunt uw mening geven op verschillende momenten:

  • tijdens de informatie- en participatiemomenten van het COA (voorafgaand aan de vergunningaanvraag)
  • door in te spreken bij de commissievergadering van de raadscommissie Ruimte
  • door een zienswijze in te dienen als het ontwerpbesluit ter inzage ligt
  • door beroep in te stellen bij de rechtbank na het definitieve besluit

Wat voor soort procedure wordt doorlopen?

De vergunningaanvraag past deels niet binnen het omgevingsplan (voorheen bekend als het bestemmingsplan). Daarom wordt de vergunningaanvraag via een BOPA-procedure in behandeling genomen. BOPA staat voor Buitenplanse OmgevingsPlanActiviteit. Een BOPA-procedure maakt het mogelijk om een plan toe te staan dat afwijkt van het geldende omgevingsplan. Het plan moet dan wel onderbouwd zijn.

Wat heeft het COA gedaan vóór de aanvraag?

Het COA heeft een participatieproces doorlopen. Omwonenden en andere betrokkenen  zijn geïnformeerd, hun zorgen en aandachtspunten zijn genoteerd en het COA heeft gekeken wat met deze inbreng gedaan kan worden in het plan. Dit alles is beschreven in een participatieverslag en dat is onderdeel van de vergunningsaanvraag. Verder heeft het COA tekeningen en rapporten opgesteld die nodig zijn om een vergunning aan te vragen.  

Wanneer is de aanvraag compleet?

De gemeente controleert na binnenkomst van de vergunningsaanvraag of alle documenten aanwezig zijn: participatieverslag, technische en juridische informatie, onderzoeken (natuur, veiligheid, verkeer). Als iets ontbreekt, krijgt het COA eerst de kans om dit aan te vullen. Pas nadat de vergunning compleet en getoetst is en de gemeente een conceptbesluit heeft opgesteld, legt de gemeente de ontwerpvergunning formeel ter inzage. 

Wanneer en hoe wordt de ontwerpvergunning gepubliceerd?

Zodra de aanvraag compleet en getoetst is en het conceptbesluit is opgesteld, moet de gemeente deze zo snel mogelijk ('onverwijld') publiceren op www.overheid.nl. Vanaf publicatie start de inzagetermijn van 6 weken.

Hoe blijf ik op de hoogte over de vergunningsaanvraag?

Volg de bekendmakingen via deze webpagina. Via overheid.nl kunt u zich abonneren op meldingen:

  1. Ga naar www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt
  2. Klik op ‘Start uw abonnement’
  3. Vul uw postcode en huisnummer in
  4. Kies meldingen (bijvoorbeeld ‘vergunningaanvragen’)
  5. Bevestig met uw e-mail

Wat gebeurt met mijn zienswijze?

De gemeente beoordeelt alle zienswijzen. Mogelijke gevolgen zijn: aanpassing van het plan, extra voorwaarden in de vergunning, of afwijzing van het plan (bij uitzonderlijke bezwaren). Niet alle zienswijzen leiden tot een aanpassing van het plan dan wel tot extra voorwaarden in de vergunning.

Organiseert de gemeente ook nog bijeenkomsten?

In de procedure van het behandelen van de vergunningsaanvraag worden geen bijeenkomsten georganiseerd. Het participatieproces is voorafgaand aan de formele vergunningsaanvraag door het COA doorlopen. Het betrekken van de omgeving is ook primair de verantwoordelijkheid van het COA. In het participatieverslag bij de vergunningsaanvraag moet het COA laten zien hoe mensen zijn betrokken bij de planvorming en wat er met hun inbreng is gedaan. Als gemeente beoordelen we of het COA dat goed heeft gedaan. Dat is onderdeel van de procedure rond de vergunning.

Wat doet de gemeenteraad bij een BOPA-procedure?

De raad wordt door het college van burgemeester en wethouders om bindend advies gevraagd. Dit gebeurt in een raadsvergadering, nadat een raadsvoorstel van het college besproken is in de raadscommissie Ruimte. 

Kan ik inspreken bij de gemeenteraad?

U kunt inspreken tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Het college van B&W vraagt op een bepaald moment aan de gemeenteraad om bindend advies . De raad bespreekt dit eerst in de commissie Ruimte. Als het onderwerp op de agenda staat, kunt u als inwoner inspreken. Dit betekent dat u kort uw mening mag geven. Hoe inspreken in een commissievergadering werkt, leest u op deze pagina (onderaan bij Spreekrecht). 

Wat zijn de wettelijke termijnen in dit proces?

Voor het plan van voor het AZC Sweikhuizen is de uitgebreide vergunningsprocedure van toepassing: 26 weken (+ optie tot verlenging met 6 weken).

Wat als ik het niet eens ben met het besluit (definitieve verleende vergunning)?

Na publicatie van het besluit kunt u binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. Hoe dit in zijn werk gaat, staat in de vergunning op het moment dat deze verleend wordt. Het is niet mogelijk om beroep in te stellen tegen eventuele verlenging van de behandeltermijn van de vergunningsaanvraag (zie de vraag hierboven).

Waarom kiest de gemeente voor structurele uitbreiding in plaats van tijdelijke opvang?

Door de blijvende druk op de asielopvang in ons land, deden het ministerie en het COA toch opnieuw een beroep op onze gemeente. Verlenging zat er zoals afgesproken niet in. De raad bood daarom de mogelijkheid om te kijken naar een structurele oplossing. Om te zorgen voor rust voor asielzoekers en duidelijkheid voor de omgeving, ligt daarom nu een plan voor om het bestaande AZC in Sweikhuizen uit te breiden en te revitaliseren. De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt bij aan structurele en menswaardige opvang.

Wat is de rolverdeling tussen het COA en de gemeente in dit proces?

De raad heeft via een motie besloten in principe 150 extra plekken mogelijk te willen maken bij het azc. Of dit uiteindelijk ook gaat gebeuren, is afhankelijk van de uitwerking van het plan hiervoor. Het COA heeft als eigenaar van het azc dit plan gemaakt. Op 11 juni 2025 heeft het COA een aanvraag voor een vergunning ingediend. Deze aanvraag gaat de gemeente nu beoordelen. 

Het COA is er verantwoordelijk voor dat bij het maken van het plan onderzoeken zijn gedaan (bijvoorbeeld naar het effect op de natuur) en dat de omgeving is betrokken. Bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag kijkt de gemeente ook naar de resultaten van de onderzoeken en de manier waarop de omgeving is betrokken.

Waarom zijn er meer opvangplekken nodig?

We hebben te maken met een hoge instroom van asielzoekers. Niet alleen in het aanmeldcentrum in Ter Apel is de situatie schrijnend, ook de bestaande azc’s in Nederland zitten helemaal vol. Tegelijkertijd stokt de doorstroom van statushouders (mensen die na het afronden van de asielprocedure in Nederland mogen blijven) naar woningen in de gemeenten waar zij zich gaan huisvesten vanuit de COA-opvanglocaties. Momenteel verblijven duizenden statushouders bij het COA. Dat komt door de krapte op de woningmarkt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het realiseren van woonruimte voor de statushouders die aan de betreffende gemeente gekoppeld zijn.

Door deze situatie vraagt het ministerie alle gemeenten mogelijkheden te onderzoeken voor (tijdelijke) opvang. We hebben een grote uitdaging en zowel het Rijk als de provincies en gemeenten moeten samenwerken.

Worden ook inwoners van Spaubeek betrokken?

Ja, omdat het azc bij de gemeentegrens ligt, zijn ook de bewoners uit Spaubeek betrokken in het participatieproces van het COA. Gemeente Beekdaelen en gemeente Beek houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen.

Wat is het COA?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt in opdracht van het Rijk voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat een vluchteling asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de vluchteling Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Het COA vangt vluchtelingen op in azc’s verspreid over het hele land. Zo ook bij AZC Sweikhuizen al ruim 36 jaar. 

Wat is een azc?

Asielzoekers gaan naar een asielzoekerscentrum (azc) als ze een verblijfsvergunning krijgen of als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun asielaanvraag verder gaat beoordelen in een verlengde asielprocedure. Op de website van het COA leest u meer over verschillende soorten opvanglocaties.

Wat betekent de Spreidingswet voor Beekdaelen?

De Spreidingswet betekent dat elke gemeente verplicht is om een bepaald aantal asielzoekers op te vangen. Zo wordt de opvang van asielzoekers eerlijker verdeeld over het hele land. Per provincie is berekend hoeveel opvangplekken er moeten komen. We maken op regionaal niveau afspraken over hoe we hiermee omgaan. Dit zal verder geen invloed hebben op onze intentie om uitbreiding van het AZC in Sweikhuizen mogelijk te maken.

Hoelang blijft het azc Sweikhuizen bestaan?

Het azc blijft op deze locatie voor onbepaalde tijd. Er is geen vastgestelde einddatum. Als de extra plekken er komen, zullen die ook voor onbepaalde tijd zijn.

Ik wil meer informatie over het COA en het bouwplan. Waar kan ik terecht?

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het COA

Ik heb een vraag die niet vermeld staat. Bij wie kan ik terecht?

Voor vragen aan team VTH (Vergunning, Toezicht en Handhaving) kunt u bellen naar 088-4502000 of mailen naar omgevingswet@beekdaelen.nl