Uitbreiding asielzoekerscentrum Sweikhuizen
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt of het mogelijk is om het azc in Sweikhuizen uit te breiden.
Wat ging vooraf?
In 2021-2022 hebben we op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het COA voor 12 maanden tijdelijke noodopvang in Schinnen gerealiseerd voor 450 asielzoekers. Dit was op het voormalige USAG-terrein aan de Borgerweg in Schinnen. Na twee verzoeken tot verlenging door het ministerie en het COA heeft de raad besloten om te kiezen voor een meer structurele oplossing. Het COA heeft de mogelijkheid gekregen om te onderzoeken of het mogelijk is om het azc in Sweikhuizen uit te breiden met 150 plekken (totale aantal plekken wordt dan 400).

Stand van zaken
Op 11 juni 2025 heeft het COA een vergunning aangevraagd voor de uitbreiding van het azc. Ook wil het COA het bestaande gebouw verduurzamen en de indeling verbeteren. Gemeente Beekdaelen gaat deze aanvraag beoordelen. Hoe dit proces in zijn werk gaat en hoe u uw inbreng kunt geven, leest u hieronder.
Participatie en proces
Voordat het COA een vergunning heeft aangevraagd voor de uitbreiding van het azc, is al een participatieproces doorlopen. Dat betekent dat het COA vooraf met omwonenden en belanghebbenden in gesprek is gegaan over de plannen. In een participatieverslag heeft het COA vastgelegd wie betrokken zijn, welke zorgen of ideeën zijn gedeeld, en wat daarmee is gedaan.
Het participatieverslag is onderdeel van de vergunningsaanvraag. Zo laat het COA zien hoe mensen betrokken zijn bij het maken van de plannen. De gemeente beoordeelt of die participatie goed is uitgevoerd en of het COA voldoende rekening heeft gehouden met de omgeving. De gemeente organiseert zelf geen aparte bijeenkomsten tijdens de formele procedure. Alle bijeenkomsten vonden plaats in de periode vóór de vergunningsaanvraag, georganiseerd door het COA.
Het plan voor de uitbreiding, inclusief informatie over het doorlopen proces, staat op de website van het COA.
Vergunningsprocedure
Hieronder staat op een rij welke stappen horen bij de vergunningsprocedure.
- Indienen van de omgevingsvergunning: het COA dient de officiële aanvraag in bij de gemeente. Hier zit een participatieverslag bij.
- Bekendmaking van de aanvraag: de gemeente publiceert dat de aanvraag is ontvangen. Dit heet de bekendmaking en deze is te vinden via deze webpagina. Op dat moment kunt u nog niet reageren op de aanvraag.
- Bindend advies gemeenteraad: de raad wordt gevraagd om een bindend advies af te geven.
- Beoordeling van de aanvraag: de gemeente bekijkt of het plan aan alle regels voldoet en wat met inbreng is gedaan. De gemeente besluit of de vergunning wel of niet wordt verleend.
- Inzage en indienen van zienswijzen: de aanvraag en het ontwerpbesluit wordt zes weken ter inzage gelegd. Iedereen kan het plan bekijken en eventueel een zienswijze indienen. Dat is een officiële reactie op het plan. De gemeente neemt de zienswijze mee in de beoordeling van de aanvraag en het definitieve besluit. Uw zienswijze kan eventueel leiden tot aanpassing van het plan of extra voorwaarden, maar niet alle zienswijzen zullen hiertoe leiden.
- Mogelijkheid tot beroep: als de vergunning wordt verleend, kunt u formeel beroep instellen bij de rechtbank.
In de Vragen & Antwoorden vindt u verdere informatie over hoe u bijvoorbeeld kunt inspreken tijdens een commissievergadering van de raad en wat gebeurt met een zienswijze.
Veelgestelde vragen
Onderstaand vindt u antwoorden op veelgestelde vragen hierover.