Beekdaelen heeft een rijke geschiedenis met een grote diversiteit aan boven- en ondergronds cultuurhistorisch erfgoed. Ons verleden gaat aantoonbaar terug tot de prehistorie, raakt de Romeinse tijd, is vormgegeven na de middeleeuwen tot en met de tijd van de mijnen en maakt onlosmakelijk deel uit van onze identiteit en onze samenleving.

Monumenten

De Beekdaelense cultuurhistorie is zeer herkenbaar in de historische lintdorpen en oude dorpskernen door vele iconische gebouwen zoals kastelen, molens, woonhuizen, hoeves, religieuze gebouwen, wegkruizen, parken, landschappen en nog veel meer. In totaal liggen er in Beekdaelen twee rijksbeschermde stads- of dorpsgezichten, 250 rijksmonumenten, circa 180 gemeentelijke monumenten en zo’n 1000 beeldbepalende panden... een schat aan historische architectuur!

Archeologie

In de ondergrond van Beekdaelen bevindt zich een rijk bodemarchief vol scherven, voorwerpen en structuren uit ons verleden. Denk aan motten, putten en ophogingslagen. Deze archeologische sporen zijn direct verbonden aan het dagelijks leven sinds de vroegste bewoning van onze gemeente.

  • Vondst melden
  • Wetgeving archeologie
  • Regioarcheoloog

Nieuws

Hier vindt u actuele nieuwsberichten over het erfgoed in Beekdaelen. Geen nieuws missen? Meldt u dan aan voor onze digitale erfgoednieuwsbrief!

Contact

Staat het antwoord op uw vraag niet op deze pagina? Of heeft u een erfgoed-tip of een mooi erfgoed verhaal dat u met ons wil delen? Neem dan contact met ons op via gemeente@beekdaelen.nl of bel 088 – 450 2000.