Als u een evenement wilt organiseren, hebt u een vergunning nodig van de gemeente. Voor kleine evenementen, zoals een straatfeest of een buurt-barbecue, is een melding doen bij de gemeente vaak al genoeg. Controleer of u aan de voorwaarden van een klein evenement voldoet. 

Wilt u tijdens een bijzondere gelegenheid, zoals een muziek- of sportevenement, zwak alcoholhoudende drank (minder dan 15% alcohol) schenken? Dan heeft u een ontheffing op grond van artikel 35 Alcoholwet nodig van de gemeente. 

De ontheffing artikel 35 Alcoholwet dient tijdens de aanvraag geüpload te worden in de evenementen-assistent. Let op ook een SVH-verklaring is verplicht en dient geüpload te worden.

Direct online aanvragen (nieuwe gebruiker EvenementAssistent)

Direct online aanvragen (met inlogcode EvenementAssistent)

COVID-19

Indien ten tijde van uw evenement nog sprake is van maatregelen in verband met COVID-19, dient u tevens een corona-proof-plan aan te leveren. In dit plan beschrijft u hoe u rekening houdt met de van toepassing zijnde maatregelen: Welke maatregelen treft u en hoe past u deze toe?

Indien ten tijde van uw aanvraag nog niet bekend is, of en zo ja met welke corona-maatregelen u rekening dient te houden, lever dan het corona-proof-plan in zodra dit duidelijk is, maar niet later dan drie weken vóór aanvang van het evenement.

Het corona-proof-plan dient u als bijlage te uploaden via de Evenementen Assistent.

Hoe werkt het?

  • Maak een algemene evenementen-assistent account aan voor uw vereniging of organisatie, zodat u bij een volgende aanvraag de eerder aangeleverde gegevens kunt hergebruiken. 
  • Bezit u al een inlogcode, gebruik dan na het inloggen de reeds eerder aangeleverde gegevens door het icoontje "kopiëren" te gebruiken. De reeds bekende gegevens zijn dan al voor u ingevuld. U hoeft alleen de gewenste gegevens te wijzigen.   
  • Indien u gebruik wilt maken van publicatieborden, kunt u deze direct online aanvragen (dient bij aanvraag geupload te worden).

Wat moet ik doen?

Vraag de vergunning online of op afspraak aan bij de gemeente. Als u online uw vergunning aanvraagt dan krijgt u ook automatisch te weten of er nog andere vergunningen, ontheffingen of documenten nodig zijn. Alle belangrijke partijen, zoals de gemeente, politie, brandweer en hulpverleningsorganisaties worden automatisch over uw melding of aanvraag geïnformeerd.

Grote evenementen dienen minimaal acht weken en maximaal 26 weken vóór de datum van het evenement te worden aangevraagd. Voor kleine evenementen doet u dit minstens vier weken van tevoren.

Tip: kijk eerst in de volgende evenementenkalenders wanneer er al evenementen georganiseerd worden:

Hoe lang duurt het?

  • U ontvangt binnen acht weken bericht van de gemeente of u de vergunning krijgt.
  • Voor middelgrote evenementen krijgt u binnen zes weken bericht.

Melding klein evenement

U krijgt bericht als de gemeente wil dat u zich aan bepaalde regels houdt. Ook als zij uw evenement verbiedt, krijgt u bericht. Dit bericht krijgt u binnen vijf werkdagen nadat u uw melding hebt gedaan.

Aanvullende informatie

Heeft u gevonden wat u zocht?